De houdbaarheid van helium in een ballonnen kan variëren, maar over het algemeen blijft helium zo'n 5 tot 7 uur in een gewone latexballon zitten. Na verloop van tijd zullen ze langzaam slapper worden. Voor folieballonnen geldt dat ze veel langer kunnen blijven zweven, soms dagen of zelfs weken, omdat ze minder poreus zijn.
Bij het gebruik van een heliumtank is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Zorg ervoor dat je de tank op een goed geventileerde plaats gebruikt en vermijd open vlammen of vonken in de nabijheid. Draag ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril, vooral als je de tank opent. Zorg ervoor dat kinderen altijd onder toezicht staan wanneer er met heliumgevende apparaten wordt gewerkt.
Ja, je kunt een heliumtank vaak opnieuw gebruiken, zolang hij niet beschadigd is en goed wordt onderhouden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen lucht of verontreinigingen in de tank komen. Bewaar de tank op een koele droge plaats om de levensduur te verlengen.
Om een ballon met helium te vullen, plaats je de opening van de ballon over de nozzle van de heliumtank. Draai de knop van de tank open om het helium vrij te geven. Houd de ballon goed vast en zorg ervoor dat je de opening goed afsluit terwijl je de tank bedient, zodat er geen gas ontsnapt. Zodra de ballon vol is, knoop je de opening snel dicht om te voorkomen dat het helium ontsnapt.
Ja, een lege heliumtank kan vaak gerecycled worden, maar dit hangt af van de lokale regels en afvalverwerkingsrichtlijnen. Het is belangrijk om de tank eerst compleet leeg te laten lopen voordat je deze naar de recycling brengt. Informeer bij je lokale milieustation naar de juiste procedures voor het afvoeren van heliumtanks.