Als je fietshelm niet meer veilig is, kun je de helm het beste uit elkaar halen. Dit zorgt ervoor dat de verschillende materialen, zoals plastic en schuim, op de juiste manier worden gerecycled. Sommige onderdelen kunnen namelijk bij het plastic afval en andere bij een milieustraat. Zorg ervoor dat de helm niet zomaar in de prullenbak belandt, omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu.
Om te controleren of je fietshelm nog veilig is, moet je op een paar dingen letten. Kijk of er zichtbare beschadigingen zijn, zoals barsten of deuken. Ruik ook aan de helm; bij een sterk chemische geur, kan het schuimmateriaal uitgedroogd zijn, wat de werking beïnvloedt. Als je twijfelt, is het beter om de helm te vervangen, zeker als je regelmatig fietst.
Ja, er zijn verschillende manieren om een oude fietshelm te recyclen. Veel lokale gemeentes hebben speciale inzamelpunten voor fietsonderdelen en dat geldt ook voor helmen. Het is ook mogelijk om de helm naar een speciale recyclingfaciliteit te brengen, waar materialen uit de helm kunnen worden hergebruikt. Informeer bij je gemeente over de mogelijkheden bij jou in de buurt.
In principe kun je je oude fietshelm aan iemand anders geven, maar het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit mogelijk niet meer goed genoeg is. Als de helm al veel gebruikt is of meer dan vijf jaar oud is, is het verstandig om dit eerlijk te zeggen. Soms is het beter om de helm op een creatieve manier te hergebruiken, bijvoorbeeld voor decoratieve doeleinden of als onderdeel van een kunstproject.
Het vervangen van een oude fietshelm heeft verschillende voordelen. Een nieuwe helm biedt niet alleen betere bescherming door verbeterde technologieën, maar het kan ook een comfortabeler draaggevoel geven. Daarnaast zijn nieuwe helmen vaak lichter en beter ventilerend, wat zorgt voor een aangenamere fietservaring. Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid tijdens het fietsen.