Je kunt de gezondheid van je batterij controleren door een multimeter te gebruiken. Hiermee meet je de spanning van de batterij. Een gezonde batterij zou rond de nominale spanning moeten liggen. Bij lithiumbatterijen ligt dit meestal rond de 3.2-4.2 volt. Een spanning die aanzienlijk lager is, kan erop wijzen dat de batterij niet meer goed functioneert.
Tekenen dat je batterij aan vervanging toe is omvatten het snel leeglopen, een zwak startvermogen of visuele schade zoals lekkage. Ook als je merkt dat de batterij soms niet oplaadt, kan dit wijzen op een probleem.
Om de levensduur van je batterij te verlengen, kun je een paar dingen doen. Zorg ervoor dat je de batterij regelmatig oplaadt, maar laat deze niet volledig leeglopen. Een goede praktijk is om de batterij tussen 20% en 80% opgeladen te houden. Daarnaast is het verstandig om je fiets of brommer op een koele, droge plek op te bergen, vooral in de winter.
Veelvoorkomende problemen bij accu's zijn onder andere sulfatering bij loodzuuraccu's, interne kortsluitingen of cellen die kapot zijn. Hierdoor kan de capaciteit van de batterij afnemen of kan deze helemaal niet meer functioneren. Daarnaast kan ook een defecte of versleten verbinding de oorzaak zijn van problemen.
Als je merkt dat je accu niet meer oplaadt, controleer dan eerst de oplader en de aansluitingen. Soms kan het probleem eenvoudig zijn. Als de accu na deze controles nog steeds niet oplaadt, kan dit betekenen dat de batterij volledig leeg of defect is. In dat geval is het raadzaam om de batterij professioneel te laten nakijken.