Een stoomstrijkijzer maakt gebruik van stoom om kreukels effectief te verwijderen, waardoor je minder moeite hoeft te doen tijdens het strijken. De stoom dringt door in de stoffen, waardoor ze soepeler worden en gemakkelijker gladgestreken kunnen worden. Dit bespaart tijd en levert vaak een beter resultaat op dan een droog strijkijzer.
Het is aan te raden om je strijkijzer ongeveer om de drie maanden te ontkalken, afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio. Als je merkt dat de stoomproductie vermindert of als je een witte kalkaanslag op de onderkant van het strijkijzer ziet, is het tijd om actie te ondernemen. Gebruik hiervoor een speciale ontkalker of een mengsel van water en azijn.
Als je strijkijzer niet goed stoomt, controleer dan of er voldoende water in het reservoir zit en of de stoominstellingen correct zijn ingesteld. Het kan ook helpen om de gaatjes in de zoolplaat te controleren; deze kunnen verstopt zitten door kalkaanslag. Maak ze voorzichtig schoon met een tandenborstel of een doek en probeer het opnieuw.
Een stoomstrijkijzer is geschikt voor de meeste stoffen, maar het is belangrijk om altijd het label van het kledingstuk te controleren. De meeste katoen en linnen zijn prima te strijken, maar voor delicate stoffen zoals zijde en synthetische materialen moet je voorzichtig zijn. Gebruik altijd de juiste temperatuurinstelling om beschadiging te voorkomen.
Om de levensduur van je strijkijzer te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken, vooral de zoolplaat. Maak na elk gebruik de platten schoon met een zachte, vochtige doek. Gebruik gedestilleerd of gedemineraliseerd water om kalkvorming te voorkomen en laat het strijkijzer nooit aan staan als het niet in gebruik is.