Luchtwielen zijn gevuld met lucht en bieden een betere schokabsorptie, wat ze ideaal maakt voor ongelijkmatig terrein. Massieve wielen daarentegen zijn gemaakt van stevig rubber of kunststof en kunnen niet lek gaan, maar ze voegen minder comfort toe tijdens het gebruik.
Het is een goed idee om de wielen van je kruiwagen minimaal eens per maand te inspecteren, vooral als je hem regelmatig gebruikt. Kijk naar de staat van de banden, de assen en zorg ervoor dat alles goed vast zit. Dit helpt om ongevallen en extra slijtage te voorkomen.
Grotere kruiwagenwielen zorgen ervoor dat je makkelijker over oneffen terrein kunt rijden. Ze bieden betere grip en verhogen de stabiliteit, vooral als je zware ladingen vervoert. Bovendien zijn ze vaak beter in staat om schokken op te vangen en daardoor minder vermoeiend voor de gebruiker.
Om een beschadigd kruiwagenwiel te vervangen, begin je met het eventueel losmaken van het oude wiel door de moeren of bouten te verwijderen. Vervolgens kies je een geschikt vervangend wiel, en bevestig je dit met de moeren of bouten die je eerder hebt verwijderd, zorg ervoor dat alles goed vastzit.
Ja, je kunt veel kruiwagenwielen zelf repareren, afhankelijk van de schade. Voor het plakken van een lekke binnenband heb je een reparatieset nodig. Bij andere beschadigingen, zoals scheuren in de buitenband, kun je met speciale lijm of tape werken om tijdelijke oplossingen te creëren. Als de schade te groot is, is vervanging de beste optie.