Een doorstroomboiler verwarmt water direct wanneer je het nodig hebt, zonder dat er een opslag nodig is. Dit betekent dat je direct warm water hebt, maar dat je ook meer energie kunt verbruiken als je niet oplet. Een opslagboiler daarentegen, slaat een bepaalde hoeveelheid warm water op, zodat je altijd toegang hebt tot warm water, maar het vereist ook meer ruimte en kan minder efficiënt zijn bij intensief gebruik.
Een goede manier om je boiler te onderhouden is door regelmatig de temperatuur te controleren en te zorgen dat deze niet te hoog staat. Hierdoor voorkom je dat er kalkvorming ontstaat. Daarnaast is het verstandig om de boiler eens per jaar te laten ontluchten en de aarde- of veiligheidsklep te controleren op lekkages.
De levensduur van een boiler kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals het type boiler, het installatieproces, hoe vaak je deze gebruikt en de kwaliteit van het water in je gebied. Over het algemeen gaan moderne boilers langer mee dan oudere modellen, vooral als ze goed onderhouden worden.
De ideale temperatuur voor een boiler ligt meestal rond de 60 graden Celsius. Dit is warm genoeg om comfortabel te zijn voor douchen en huidverzorging, maar niet zo heet dat het risico op brandwonden verhoogd wordt. Het is bovendien een goede temperatuur om de groei van bacteriën te voorkomen.
Je moet een oude boiler vervangen als je kostbare stoom of watervlekken opmerkt, of als je merkt dat het apparaat minder warm water levert dan voorheen. Als je ook geluiden hoort die je niet herkent, of als je de leeftijd van de boiler kent en deze meer dan 10 jaar oud is, dan is het slim om deze te laten inspecteren of te vervangen.