Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Hoe kies je een kat?

Als je van plan bent om een kat te nemen, is het een goed idee om op te lijsten wat je verwacht van je huisdier. Katers zijn anders dan poezen, raskatten zoals een sphynx hebben soms een aangepaste verzorging nodig. Ook het karakter van je toekomstige huisgenoot is belangrijk. Verder hou je er best rekening mee of je kat buiten kan of niet. En last but not least: hoeveel mag jouw kat kosten?

Wil je een volwassen raskat of een kitten?

Een volwassen raskat is rustiger dan een kitten. Ze heeft wel al een verleden en bepaalde gewoontes waar je rekening mee moet houden. Kittens zijn speels en durven wel eens in je gordijnen of zetels hangen. Goed om te weten: het karakter van je kitten kan je niet veranderen. Dat krijgt het mee van papapoes en via de ervaringen in het nest tijdens de eerste levensweken.

Waar vind ik een raskat met kort haar?

Voor kortharige raskatten zoals een Oosters Korthaar, een Britse Korthaar, of een Bengaals kitten ga je best op zoek naar een gespecialiseerde fokker. Kijk zeker ook eens op 2dehands: fokkers van kortharige raskatten adverteren er regelmatig hun zoekertjes.

Waar moet ik op letten als ik een raskat koop?

Erkende fokkers zijn verplicht om in advertenties hun HK-nummer te vermelden. Dit bewijst dat de fokker wettelijk in orde is. Als je een raskat koopt bij een erkende fokker krijg je een garantiecertificaat en meestal ook een paspoort. Als het paspoortnummer start met BE, is de kat in België geboren. Buitenlandse katten moeten minstens 15 weken oud zijn voordat ze verkocht mogen worden en ze moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Alle katten en kittens moeten door de verkoper gechipt en geregistreerd worden en gecastreerd of gesteriliseerd zijn voor ze naar hun nieuwe eigenaar mogen.

Hoeveel kost een kortharige raskat?

Hoeveel je betaalt voor een raskat hangt ervan af waar je het dier haalt: in het asiel of bij een erkende fokker. De vraagprijs verschilt van ras tot ras en ook de stamboom speelt een rol. Ga ervan uit dat je voor minder dan € 800 geen Britse korthaar vindt en dat je voor een Siamees minstens € 650 moet neertellen. Voor bepaalde kortharige raskatten zoals een sphynx bedraagt de prijs soms meer dan € 1.000.