De Vlaamse Beweging gaat terug tot de 19e eeuw, toen Vlaanderen een aantrekkelijke regio werd binnen de groeiende Belgische staat. In die tijd kwamen Vlamingen op voor hun taalrechten en culturele identiteit, die in het begin enorm onder druk stonden. Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis zijn de uitspraak in het proces van de Vriendenkring in 1891 en de organisatie van de eerste Volksunie in 1954. Dit leidde uiteindelijk tot belangrijke politieke veranderingen voor de Vlamingen.
De Vlaamse Beweging heeft als belangrijkste doelen de bevordering van de Vlaamse taal en cultuur, politieke autonomie voor Vlaanderen en een rechtvaardige vertegenwoordiging van Vlamingen in België. Het streven naar een eigen Vlaamse identiteit en culturele rijkdom staat hierbij centraal. Dit houdt ook in dat men zich inzet voor gelijke rechten voor de Nederlandse taal in de openbare instellingen.
Binnen de Vlaamse Beweging zijn er verschillende invloedrijke figuren geweest, waaronder de dichter en activist Guido Gezelle en politicus Karel Dillen. Ook moderne schrijvers zoals Hugo Claus hebben invloed gehad. Deze personen hebben met hun werken en overtuigingen bijgedragen aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van de Vlaamse beweging doorheen de geschiedenis.
De Nederlandse taal speelt een cruciale rol in de Vlaamse Beweging omdat deze de basis vormt voor de Vlaamse identiteit. Door de taal te beschermen en te bevorderen, willen aanhangers van de beweging ook de cultuur en geschiedenis van Vlaanderen in stand houden. Taal is een belangrijk middel voor communicatie en is ook een manier om verhalen en tradities door te geven van generatie op generatie.
De Vlaamse Beweging heeft een grote impact gehad op de cultuur in België door de nadruk op taal en cultuur te leggen en tegelijkertijd aandacht te vragen voor de geschiedenis en tradities van Vlaanderen. Hierdoor zijn er meer culturele evenementen georganiseerd, en wordt er ook meer aandacht besteed aan Vlaamse literatuur, muziek en kunst. Dit heeft bijgedragen aan een hernieuwd gevoel van trots onder de Vlamingen.