Symptomen van een defecte alternator kunnen onder meer een feller brandende waarschuwingslampje op het dashboard zijn, een zwakke batterij die niet opdraagt of een ongewoon geluid afkomstig van de alternator. Ook kan de auto tijdens het rijden doodvallen als de alternator helemaal niet meer werkt.
Je kunt controleren of je alternator goed werkt door een multimeter te gebruiken. De spanning moet tussen de 13,5 en 14,5 volt liggen wanneer de motor draait. Als deze spanning lager is, kan dat een teken zijn dat de alternator niet goed functioneert. Daarnaast kun je ook de accu controleren; als die snel leegloopt, kan dat ook wijzen op problemen met de alternator.
Regelmatig onderhoud aan je alternator houdt in dat je ervoor zorgt dat de accu in goede staat is en dat de aansluitingen schoon en goed vastzitten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende koelmiddel in het motorblok te hebben, omdat een te warme motor ook de alternator kan beschadigen. Als je merkt dat er vreemde geluiden of trillingen zijn, is het verstandig om dit te laten onderzoeken.
Rijden met een defecte alternator kan riskant zijn. Het kan ervoor zorgen dat je accu leeg raakt en je auto onderweg uitvalt. Bij een defecte alternator zijn sommige elektronische systemen mogelijk niet meer goed functionerend, zoals verlichting en luchtverlichting. Het is het beste om het probleem zo snel mogelijk te laten oplossen.
Een nieuwe alternator komt direct uit de fabriek en is doorgaans nog niet gebruikt. Een gereviseerde alternator is hersteld en opnieuw getest, wat kan betekenen dat deze een langere levensduur heeft dan een gebruikte alternator. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget.