Het grootste verschil tussen 8mm en Super 8 film is de grootte en de perforatie. Super 8 heeft namelijk grotere perforaties aan de zijkanten en een breder beeldformaat, wat resulteert in een hogere kwaliteit en scherpere beelden. Super 8 is geïntroduceerd in de jaren 60 als een meer gebruiksvriendelijke en kwalitatief betere optie voor amateurs, terwijl de gewone 8mm film al eerder beschikbaar was.
Om je 8mm films veilig te bewaren, is het belangrijk om ze op een koele, droge en donkere plaats te houden. Licht, hitte en vochtigheid kunnen de kwaliteit van de film aantasten. Gebruik knoppen of acid-free opbergdozen om te voorkomen dat de film in contact komt met schadelijke stoffen. Regelmatig controleren op tekenen van schade of veroudering is ook een goed idee.
Ja, je kunt 8mm films bekijken zonder speciale apparatuur, maar het is niet de beste ervaring. Je kunt bijvoorbeeld een digitale camera gebruiken om de beelden van de film af te filmen, maar dit kan resulteren in kwaliteitsverlies. Voor de beste kijkervaring is een projector onontbeerlijk, omdat deze de film in zijn oorspronkelijke kwaliteit projecteert.
De meest voorkomende problemen bij 8mm filmprojectoren zijn vaak gerelateerd aan de mechanismen die de film aandrijven. Dit omvat het vastlopen van de film, oververhitting van de projector of zelfs een minder goede belichting. Regelmatig onderhoud en het schoonmaken van de projector kan veel van deze problemen helpen voorkomen en ervoor zorgen dat hij soepel blijft werken.
Je kunt je 8mm film omzetten naar digitale bestanden door gebruik te maken van een digitaliseringsdienst of zelf een conversiesysteem te gebruiken. Bij het zelf digitaliseren heb je een projector en een digitale camera nodig. Stel de camera op en film de projectie op een vlakke ondergrond. Voor een betere kwaliteit is het aan te raden een digitaliseringsdienst in te schakelen die speciaal is ingericht voor filmomzetting.