Een analoge 35mm camera heeft een aantal voordelen ten opzichte van digitale camera's. Ten eerste, de beeldkwaliteit en de manier waarop filmlicht vastlegt, zorgt voor unieke texturen en kleuren die vaak als 'warmer' worden ervaren. Bovendien heeft het fotograferen met film een bepaalde charme; het dwingt je om bewuster en met meer aandacht te fotograferen, omdat je een gelimiteerd aantal shots hebt.
Het ontwikkelen van 35mm film houdt in dat de geproduceerde negatieven uit de camera uit de rol moeten worden gehaald en vervolgens in een ontwikkelproces moeten worden geplaatst. Dit proces omvat diverse stappen, zoals het eerst ontwikkelen van de film in een ontwikkelaar, dan het stopppen van de ontwikkeling met een stopbad, en uiteindelijk het fixeren van de beelden. Vaak worden deze stappen in een donkere kamer uitgevoerd, omdat elke blootstelling aan licht de film kan beschadigen voordat het ontwikkelingsproces afgerond is.
Voor een analoge 35mm camera zijn er verschillende lenzen beschikbaar die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat voor soort fotografie je wilt doen. Een standaard zoomlens biedt veelzijdigheid, maar prime lenzen met specifieke brandpuntsafstanden, zoals 35mm of 50mm, zijn ook populair. Telelenzen zijn geweldig voor het fotograferen van verre onderwerpen, terwijl groothoeklenzen ideaal zijn voor landschappen of interieurfotografie.
Om goed om te gaan met licht bij het fotograferen met een analoge camera, is het belangrijk om de belichting goed in de gaten te houden. Gebruik een lichtmeter, of de ingebouwde meter van je camera, om te bepalen welke sluitertijd en diafragma-instelling het beste werken voor de lichtomstandigheden. Daarnaast is het verstandig om te experimenteren met verschillende belichtingsinstellingen en te leren hoe lichtinvallen de sfeer en de details van je foto's beïnvloeden.
Het grootste verschil tussen zwart-wit en kleurenfilm voor 35mm camera's is de manier waarop de beelden worden vastgelegd en weergegeven. Zwart-wit film legt alleen luminantie vast, wat betekent dat het zich richt op schaduw en licht, terwijl kleurenfilm zowel kleur als luminantie registreert. Zwart-wit fotografie geeft vaak een tijdloze uitstraling en legt texturen en contrasten prachtig vast, terwijl kleurenfilm levendige, kleurrijke beelden produceert.