Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

daniel winkelmans in Antiek en Kunst

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Litho's en zeefdrukken zijn beide printtechnieken, maar ze verschillen in soort en toepassing. Een litho wordt gemaakt door te drukken vanuit een vlak oppervlak waarbij gebruik wordt gemaakt van de afstotende eigenschappen van olie en water. Zeefdrukken daarentegen maakt gebruik van een fijn gaas om inkt door te drukken op het papier of een ander oppervlak. Hierdoor zijn zeefdrukken vaak levendiger van kleur en kunnen ze verschillende materialen gebruiken.
Bij lithografie wordt eerst een tekening of afbeelding op een vlakke steen of metalen plaat gemaakt. Daarna wordt deze behandeld met chemische stoffen om het beeld te isoleren. Bij zeefdruk wordt een malgemaakt van de afbeelding die je wilt drukken en vervolgens wordt inkt door de zeef geduwd. Beide technieken vereisen vakmanschap en precisie, wat met zich meebrengt dat de artiest een belangrijke rol speelt in het maken van het eindproduct.
De kwaliteit van een litho of zeefdruk kun je beoordelen aan de hand van verschillende factoren. Kijk naar de helderheid van kleuren, de scherpte van de details en de afwerking van het papier. Een goed gemaakte litho of zeefdruk zal ook helder en gelijkmatig zijn zonder vegen of fouten. Het is ook een goed idee om te kijken naar de handtekening van de kunstenaar en eventuele beperkte oplages, aangezien dit de waarde en uniciteit van het werk kan benadrukken.
Populaire onderwerpen voor litho's en zeefdrukken zijn vaak variaties van natuur, abstracte vormen, portretten of actuele thema's. Kunstenaars kiezen vaak onderwerpen die hen inspireren, en dat kan variëren van persoonlijke ervaringen tot maatschappelijke kwesties. Soms zijn het ook historische of culturele referenties die een verhaal vertellen en kijkers aanspreken.
Om de kwaliteit van je litho of zeefdruk te behouden, is het belangrijk om ze op een droge, donkere en koele plaats te bewaren, weg van direct zonlicht en vocht. Gebruik bij het inlijsten een zuurvrije passe-partout en glas om schade te voorkomen. Vermijd het blootstellen aan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het papier, zoals vuil of chemische stoffen, en als je het werk wilt verplaatsen, zorg dan dat je het voorzichtig aanraakt.