Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mercedes-Benz A Klasse Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mercedes A-Klasse


  • Compacte monovolume of compacte vijfdeurs hatchback
  • Eerste generatie vanaf 1997
  • In langere variant B-Klasse geheten
  • Vormde ook basis voor ludospace Vaneo
  • Tweede generatie in 2004
  • Derde generatie in 2012, volgens meer conventioneel recept

Halverwege de jaren negentig waagde Mercedes zich met de A-Klasse op volledig nieuw terrein. Nooit eerder kwam een auto van het merk uit tegen de Volkswagen Golf. En nooit eerder deed Mercedes dat met voorwielaandrijving. De Duitsers hadden echter geen zin in een rechtstreekse concurrentieslag en probeerden met een apart concept door te breken. De A van de eerste generatie was dan ook een slimme, compacte monovolume. En we zeggen slim, niet alleen omdat heel wat klanten de hoge zit ervan apprecieerden, maar ook omdat er technisch vernuft aan te pas kwam. Zo had de A-Klasse een sandwichbodem. In die dubbele vloer zaten het gros van de mechanische componenten. Zo kon de A-Klasse aan de buitenzijde klein zijn, maar aan de binnenkant erg ruim. En het was veilig. Bij een zwaar ongeluk schuiven harde mechanische delen immers onder de inzittenden door.

Valse start

De Mercedes A-Klasse kende echter een valse start. Zweedse autojournalisten onderwierpen het model immers aan een zogeheten elandtest: een uitwijkoefening bij hoge snelheid. Daarbij kantelde de A-Klasse om. Mercedes voelde zich verplicht om alle reeds geleverde exemplaren terug te roepen voor onderstelaanpassingen en monteerde meteen standaard stabiliteitscontrole. Achteraf bleek er geknoeid om ervoor te zorgen dat de A zou omkantelen. Het kwaad was echter al geschied. Je kan niet stellen dat Mercedes junior slecht verkocht, maar er had wellicht meer ingezeten zonder bovenstaande fel gemediatiseerde gebeurtenis.

Tweede generatie

Mercedes introduceerde de tweede generatie van de A in 2004. Die versie oogt wat lager zonder dat hij het echt is. Het concept bleef echter hetzelfde. Wel zorgde de fabrikant toen voor een wat dynamischer ogende driedeursversie die de vijfdeurs kwam bijstaan.

Derde generatie

In 2012 was de trend van de mini-monovolumes al ver over z’n piek heen. En inmiddels voelde Mercedes zich niet alleen zeker genoeg om een directe aanval te wagen op de Audi A3 en BMW 1-Reeks, het merk had ook duidelijk ingezet op verjonging. De actuele A-Klasse is daarom niet meer te vergelijken met z’n voorgangers. Het is een trendy hatchback die ook succes oogst bij leasingrijders. Iets wat de eerste twee generaties nooit op hun palmares konden zetten. Z’n sportieve uiterlijk betekent echter niet noodzakelijk dat hij ook zo rijdt.

Motorenaanbod

Mercedes leverde de A-Klasse steeds met viercilindermotoren. Er was een ruime keuze in benzine en dieselversies en al van meet af aan was zowel een automaat als een handbak beschikbaar. Bij de jongste generatie vinden we niet alleen Mercedes-motoren onder de kap, maar worden ook diesels van fabrikant Renault ingebouwd. Die zijn compacter en zuiniger dan Mercedes eigen motoren.

Mercedes Vaneo en B-Klasse

In 2001 verlengde Mercedes het onderstel van de A-Klasse en maakte het de carrosserie nog hoger. Dat model moest de kopers van zogeten ludospaces - eigenlijk compacte bestelwagens die zijn ingericht voor comfortabel personenvervoer - de mogelijkheid bieden op premium Duits te gaan rijden. De auto werd Vaneo gedoopt, maar hij flopte en werd nooit vervangen. Wat Mercedes wél deed was in 2004 een B-Klasse lanceren. Dat was een soort van tussenoplossing: een A-Klasse met lange wielbasis. Bij de generatiewissel in 2012 bleef de B-Klasse dan weer trouw aan monovolumekoetswerk, terwijl de A een conventionele hatchback werd.

Concurrentie voor de Mercedes A-Klasse

Dat je andere premium hatchbacks naast de jongste A-Klasse kan zetten is duidelijk. De eerste twee generaties hebben echter nauwelijks rechtstreekse concurrenten. En dat was natuurlijk het plan van Mercedes. Je kan het dus ofwel hebben over een Audi A3, BMW 1-Reeks of - in de alternatieve categorie - een Lexus CT200h, ofwel compacte monovolumes aanhalen. En dan is de Opel Meriva nog één van de meest vergelijkbare.

Een occasie Mercedes A-Klasse kopen

Voor slechts een paar duizend euro heb je op 2dehands.be al een occasie Mercedes A-Klasse. En die hoeft niet eens astronomische kilometerstand te hebben. Vooral bij benzines valt die soms erg goed mee, terwijl diesels logischerwijze vaker gekocht zijn door veelrijders. A-Klasse van de jongste generatie beginnen vanaf zo’n 16.000 euro.