Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

wapenstilstand in Verzamelen

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Wapenstilstand betekent letterlijk dat er een stilstand is van de wapens. Dit geeft het moment aan waarop de vechtende partijen stoppen met strijden en het is vaak een voorbode van vrede. De term wordt meestal gebruikt in de context van oorlogen, zoals de Eerste Wereldoorlog, waar op 11 november 1918 de wapens eindelijk tot zwijgen werden gebracht.
11 november is belangrijk omdat het de dag markeert waarop de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde. Op deze dag, in 1918, werd de wapenstilstand ondertekend die de gevechten stopte. Het is een moment van reflectie over de verschrikkingen van oorlog en het belang van vrede en samenwerking tussen naties.
In België worden er op Wapenstilstand vaak herdenkingen georganiseerd. Een van de meest bekende herdenkingen vindt plaats in Brussel, waar een bloemenhulde wordt gehouden ter nagedachtenis van de onbekende soldaat. Mensen komen samen om hun respect te betuigen en de offers van de strijders te eren.
Rondom Wapenstilstand zijn er tradities zoals het houden van herdenkingsceremonies, het plaatsen van bloemen bij oorlogsmonumenten en het spelen van de Last Post. Veel mensen nemen ook een moment van stilte om te reflecteren op de impact van oorlog en verloren levens.
Op Wapenstilstand worden de slachtoffers van oorlogen herdacht, met een speciale focus op de soldaten die hun leven hebben gegeven. Maar het is ook een dag om te denken aan alle slachtoffers van geweld en oorlog, inclusief civiele slachtoffers en degenen die vervolgden hebben gekend.