Het brouwproces bestaat uit verschillende belangrijke stappen. Eerst begint het met het malen van de mout, gevolgd door het toevoegen van warm water om de suikers te extraheren. Dit mengsel, de maisch, wordt dan verhit in de kookketel. Tijdens dit proces wordt hop toegevoegd voor bitterheid en aroma. Vervolgens wordt de wort, het vloeibare deel dat overblijft na het koken, gekoeld en in vergistingstanks geplaatst waar de gist aan de wort wordt toegevoegd om het fermentatieproces te starten. Na een paar weken is het bier klaar voor botteling en rijping.
Het brouwen van een batch bier kan variëren in tijd afhankelijk van het type bier en het brouwproces. Het fermentation proces kan enkele dagen tot weken duren, terwijl het rijpen van het bier ook een paar weken kan in beslag nemen. Over het algemeen kan je denken aan een totale doorlooptijd van enkele weken tot zelfs maanden, voordat het bier klaar is voor consumptie.
De meest gebruikte ingrediënten bij het brouwen van bier zijn water, mout, gist en hop. Water is essentieel voor de basis van het bier, terwijl mout, meestal van gerst gemaakt, zorgt voor de suikers die de gist zal fermenteren. Gist is verantwoordelijk voor het omzetten van deze suikers in alcohol en koolzuur. Hop ontspant niet alleen de bitterheid van het bier maar voegt ook aroma en smaak toe.
Ja, veel brouwerijen bieden rondleidingen aan.Tijdens zo'n rondleiding kun je het brouwproces van dichtbij zien, meer leren over de ingrediënten en ook proeven van verschillende bieren. Het is een leuke manier om meer te leren over ambachtelijk bier en de passie die in elk vat gaat. Het is goed om van tevoren te reserveren, want het kan druk zijn.
Ambachtelijk bier staat bekend om de unieke recepten en de zorgvuldige selectie van ingrediënten. In tegenstelling tot massaproductie bier, waar vaak standaardisatie het doel is, experimenteren ambachtelijke brouwers vaak met verschillende smaken en technieken. Dit resulteert in een breed scala aan smaken, aroma's en stijlen die je niet makkelijk bij commerciële merken zult vinden.