Een goede manier om je kooimaaier in topvorm te houden is door na elk gebruik het mes schoon te maken en te controleren op slijtage. Het is ook belangrijk om het gras dat vast komt te zitten rond de wielen en onder de maaier te verwijderen. Maaimesen moeten regelmatig worden geslepen voor een mooi maaibeeld en om de gezondheid van het gras te waarborgen. Vergeet niet om de maaihoogte aan te passen aan het seizoen en de groei van het gras.
Kooimaaiers presteren het beste op fijnere grassoorten zoals Engels raaigras en veldbeemgras. Deze soorten zorgen voor een mooi, strak gazon als ze goed worden onderhouden. Daarnaast is het handig om je gras regelmatig te beluchten en te verticuteren. Dit bevordert een gezonde groei en maakt het maaien makkelijker, waardoor je de kooimaaier optimaal kunt benutten.
Belangrijke kenmerken van een kooimaaier zijn onder andere de cilindervormige messen die zorgen voor een schone snede en minder schade aan het gras. Ze hebben een instelbare maaihoogte, vaak tussen de 15 en 50 mm, en ze zijn vaak licht in gewicht, wat ze makkelijk te manoeuvreren maakt. Daarnaast zijn er modellen met ergonomische handvatten voor extra comfort tijdens het maaien.
De beste tijd om te maaien met een kooimaaier is meestal in de vroege ochtend of laat in de avond, wanneer het gras droog is en de lucht koel. Dit voorkomt dat je gras beschadigt door te veel hitte. Tijdens het groeiseizoen, wanneer het gras snel groeit, kun je het beste eens in de week maaien. In de drogere maanden kan minder vaak maaien voldoende zijn, afhankelijk van de groei.
Als je kooimaaier vastloopt, is het belangrijk om eerst de elektriciteit of de motor uit te schakelen. Controleer of er gras of andere voorwerpen vastzitten in de messen of wielen. Verwijder deze voorzichtig en controleer ook of de messen goed functioneren. Soms kan het zijn dat de messen zijn afgesteld of dat ze moeten worden geslepen. Na het verwijderen van obstakels kun je de maaier opnieuw proberen.