Als je denkt dat je bent opgelicht, is het belangrijk om snel te handelen. Zorg ervoor dat je alle communicatie en bewijzen van de transactie bewaart. Neem contact op met je bank om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Daarnaast kun je overwegen om aangifte te doen bij de politie. Dit helpt niet alleen jou, maar kan ook anderen beschermen tegen dezelfde oplichter.
Je kunt jezelf beschermen door altijd goed onderzoek te doen voordat je een aankoop doet. Kijk naar beoordelingen van verkopers en vraag om verduidelijking als iets niet klopt. Bij het kopen van accessoires, vooral online, is het ook nuttig om alleen te betalen via veilige betaalmethoden. Wees altijd voorzichtig met persoonlijke gegevens en deel deze nooit ongevraagd.
Veelvoorkomende signalen zijn onder andere een verkoper die erg opdringerig is, onrealistisch lage prijzen aanbiedt of rare betalingen vraagt zoals via onbetrouwbare apps. Let ook op grammaticale fouten in communicatie of vage informatie over het product. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
Als je bent opgelicht, heb je het recht om melding te maken bij de autoriteiten en je bank. Afhankelijk van de situatie kunnen ze onderzoek doen en mogelijk je geld terug proberen te krijgen. Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen en al je bewijsstukken te verzamelen.
Je kunt melding maken van oplichting door rechtstreeks contact op te nemen met de politie of het oplichtersregister. Dit is belangrijk omdat het helpt om anderen te waarschuwen en ervoor te zorgen dat de oplichters worden aangepakt. Door meldingen te doen, draag je bij aan de veiligheid van de online gemeenschap.