Het gebruik van een steiger biedt veel voordelen, zoals een betere stabiliteit en een veilige werkplek op hoogte. Je kunt eenvoudig toegang krijgen tot moeilijk te bereiken plaatsen in en om je huis. Daarnaast zorgen steigers ervoor dat je jouw materialen dichtbij hebt, wat het werk een stuk efficiënter maakt. Het is ook veiliger dan bijvoorbeeld een ladder, omdat je meer ruimte hebt om te bewegen en te werken.
Om de veiligheid van je steiger te waarborgen, is het belangrijk om hem op een vlakke en stevige ondergrond te plaatsen. Controleer ook altijd of de steiger goed is opgevoerd voordat je er op gaat staan. Het is ook aan te raden om veiligheidsrails te gebruiken, vooral als je hoger dan twee meter werkt. Vergeet niet om ook persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals een helm en veiligheidsschoenen.
Steigers worden vaak gemaakt van lichtgewicht, maar stevige materialen zoals aluminium en staal. Aluminium steigers zijn populair vanwege hun draagbaarheid en corrosiebestendigheid, terwijl stalen steigers vaak sterker zijn en beter geschikt voor zwaardere taken. Vaak zie je ook een combinatie van materialen, afhankelijk van het type steiger en de geplande werkzaamheden.
De tijd dat een steiger kan blijven staan, hangt af van de wetgeving in jouw omgeving en het soort klus dat je uitvoert. Over het algemeen geldt dat je voor tijdelijk werk een steiger enkele weken tot een paar maanden kunt laten staan. Het is wel goed om regelmatig te controleren of alles nog in goede staat is en of het nog voldoet aan de veiligheidsnormen.
In veel gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een steiger, zolang deze tijdelijk is en je deze na gebruik weer afbreekt. Echter, als je in een druk stedelijk gebied woont of als de steiger publiek toegankelijk is, kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Controleer altijd de lokale regelgeving en praat eventueel met je gemeente voor duidelijkheid.