MIG-lassen staat voor Metal Inert Gas-lassen, waar je meestal een menggas gebruikt dat bestaat uit Argon en CO2. Dit soort lassen is ideaal voor staal en is vaak sneller. TIG-lassen, of Tungsten Inert Gas-lassen, gebruikt meestal 100% Argon en is beter geschikt voor het lassen van dunne materialen, omdat het meer controle biedt en minder spatten veroorzaakt. Dus afhankelijk van het materiaal en de afwerking die je wilt, kun je kiezen voor de ene of de andere techniek.
Je kunt de druk op een gasfles controleren met behulp van een drukmeter die op de regelaar is gemonteerd. Zorg ervoor dat je deze meter regelmatig controleert voordat je begint met lassen. Een ideale werkdruk voor MIG-lassen ligt meestal rond de 4 tot 5 bar. Let op dat bij een afname in druk je mogelijk de toevoer moet controleren of een nieuwe gasfles moet aansluiten.
Veiligheid is enorm belangrijk bij het werken met gasflessen. Zorg ervoor dat je altijd een goed geventileerde ruimte hebt en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een lashelm, handschoenen en een schort. Controleer ook altijd je gasfles op beschadigingen voordat je deze gebruikt en sla deze rechtop, weg van direct zonlicht en warmtebronnen op. Bij lekken kun je een zeepoplossing gebruiken om luchtbellen te detecteren.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en zorg ervoor dat deze goed is vastgezet om omvallen te voorkomen. Houd de gasfles uit de buurt van direct zonlicht en hittebronnen. Tevens is het verstandig om de dop van de gasfles goed te plaatsen wanneer deze niet in gebruik is. In geval van een stoorzender, zoals unventileerbare ruimtes, moet je de gasfles naar een veilige plek brengen voordat je begint met lassen.
Lassen met gasflessen biedt enkele voordelen, zoals de mogelijkheid om het lassen nauwkeuriger te regelen, wat vooral voordelen biedt bij het werken met dunne materialen. Daarnaast kan het gebruik van gas een schonere las opleveren met minder spatten, wat minder nabehandeling vereist. Ook zijn gaslasapparaten vaak lichter en gemakkelijker te vervoeren dan hun elektrische tegenhangers, wat ze ideaal maakt voor doe-het-zelf projecten.