De belangrijkste specificaties van een boormachine zijn het vermogen, het toerental, en het type boorkop. Het vermogen geeft aan hoe krachtig de boormachine is; hoger vermogen betekent meestal betere prestaties. Het toerental bepaalt hoe snel de boor draait, wat belangrijk is voor verschillende materialen. Daarnaast heb je boorkoppen zoals een snelspanboorkop die het wisselen van boren vergemakkelijkt.
Om je boormachine goed te onderhouden, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Verwijder stof en ander vuil van de behuizing en de boorkop. Controleer ook de kabel en stekker op beschadigingen. Als je de boormachine langere tijd niet gebruikt, is het slim om de accu op te laden en op een koele, droge plek te bewaren.
Voor een boormachine zijn er verschillende nuttige accessoires, zoals verschillende soorten boren (hout, metaal, beton), een dieptestop om nauwkeurigheid te waarborgen en extra handgrepen voor betere controle. Ook een koffer om je boormachine en accessoires in op te bergen is handig voor de organisatie.
Een klopboormachine heeft de mogelijkheid om een klopfunctie toe te voegen aan het boren, wat het makkelijker maakt om in hardere materialen zoals beton te boren. Een gewone boormachine heeft deze functie niet en is meer geschikt voor zacht materiaal zoals hout en kunststof. Hierdoor is de klopboormachine veelzijdiger, maar voor eenvoudige klussen kan een gewone boormachine voldoende zijn.
Ja, je kunt met een boormachine ook schroeven. Hiervoor gebruik je een speciale schroefbit in plaats van een boor. Zorg ervoor dat je een lagere snelheid instelt om te voorkomen dat je de schroef beschadigt of het werkstuk splijt. Het gebruik van een schroefstop of dieptestop kan ook helpen om de schroef op de juiste diepte vast te draaien.