Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Waar koop ik best duiven?

Als beginnend duivenliefhebber is het niet altijd eenvoudig om je eerste vogels te vinden. Er zijn duiven te koop via duivenclubs, rechtstreeks bij een duivenmelker of online op sites zoals 2dehands. Dat is een goed begin van je zoektocht naar geschikte sierduiven, postduiven of reisduiven voor je nieuwe hobby.

Wat is een duivenmelker?

Een duivenmelker is iemand die duiven houdt. Voor de sier, voor de gezelligheid of om er wedstrijden mee te houden. Dit wedstrijdvliegen gebeurt met postduiven. Deze opmerkelijke vogels vinden zelfs over lange afstanden zonder fout de weg terug naar hun hok. Bij sommige duivenmelkers kan je ook jonge duiven kopen.

Kunnen mijn duiven meedoen aan wedstrijden?

Alleen leden van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond kunnen deelnemen aan wedstrijden: je moet dus lid worden. Het wedstrijdseizoen loopt van april tot september. De duivenmelkers komen in het weekend samen in hun plaatselijk duivenlokaal. Vaak is dat een buurtcafe. Daar worden de duiven ingekorfd (lees: geregistreerd) voor hun wedstrijdvlucht.

Wat heb ik nodig voor mijn duiven?

Een duiventil. Dat is een stenen of houten hok dat meestal in de tuin van de duivenmelker staat. Je herkent een duiventil aan de vluchtopeningen voor de duiven. Het is belangrijk dat je het hok regelmatig goed schoonmaakt. Verder hebben de dieren vers drinkwater nodig en 2 keer per dag (kracht)voer: een mix van granen, zaden en peulvruchten. Als je duiven meedoen aan wedstrijden, krijgen ze een ring met een registratiecode.

Kan ik geld verdienen met mijn duiven?

Voor de meeste duivenmelkers zijn hun duiven vooral een hobby. Toch kunnen goede wedstrijdduiven een mooie bijverdienste zijn. Ga daarvoor bij ervaren duivenmelkers op zoek naar jonge duiven van de beste rassen.