Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt via zonnecellen die van silicium zijn gemaakt. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom kan dan gebruikt worden voor je eigen energiebehoefte of teruggeleverd worden aan het net. Het systeem werkt eigenlijk het beste als er veel zon is, maar zelfs op bewolkte dagen produceren zonnepanelen nog steeds energie.
De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar. Ze zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan, met de meeste fabrikanten die een garantie geven van ongeveer 25 jaar op de prestaties. Dit betekent dat ze gedurende deze tijd significant energie moeten blijven produceren. Na deze periode kan de efficiëntie afnemen, maar dit gebeurt geleidelijk.
Ja, zonnepanelen kunnen prima op een plat dak worden geïnstalleerd. Sterker nog, ze kunnen vaak in een ideale hellingshoek geplaatst worden om de zon beter te vangen. Dit vereist meestal een speciale montageconstructie om ervoor te zorgen dat de panelen stevig bevestigd zijn en de juiste hoek hebben voor optimale energieopbrengst.
Zonnepanelen zijn ontworpen om weerbestendig te zijn, dus ze kunnen best een beetje slecht weer aan. Bij storm, regen of sneeuw kunnen ze nog steeds energie produceren, hoewel de opbrengst minder kan zijn dan op zonnige dagen. Het is belangrijk om te weten dat sneeuw vaak van de panelen glijdt, dus er is meestal weinig kans dat dit de werking langdurig belemmert.
Het onderhoud van zonnepanelen is relatief eenvoudig. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat ze schoon zijn, omdat vuil, bladeren of sneeuw de efficiëntie kunnen verminderen. Regelmatig je zonnepanelen inspecteren op schade of vuil en deze indien nodig schoonmaken met water en een zachte borstel helpt om de prestaties op peil te houden. Daarnaast is het slim om de omvormer en de bedrading regelmatig te controleren.