Oude koplampen kun je het beste schoonmaken met een mengsel van water en een milde zeep. Gebruik een zachte doek of een schuur spons die geen krassen maakt. Maak kleine cirkelbewegingen en zorg ervoor dat je de koplamp goed afspoelt met schoon water. Als de koplampen erg dof zijn, kun je ook een speciale koplampreiniger overwegen die gericht is op het verwijderen van oxidatie.
Koplampen worden vaak dof door blootstelling aan UV-straling van de zon, wat leidt tot oxidatie van het plastic. Daarnaast kunnen vuil, wegvuil en stof zich ophopen op het oppervlak, waardoor de helderheid afneemt. Het is een goed idee om je koplampen af en toe schoon te maken en te beschermen met een dunne laag wax om dit proces te vertragen.
Om een oude koplamp te vervangen, begin je met het verwijderen van de bevestigingsschroeven of clips die de koplamp op zijn plaats houden. Trek daarna de oude koplamp naar voren en ontkoppel de elektrische stekker. Plaats de nieuwe koplamp op dezelfde manier als de oude, maak de stekker weer vast en zorg ervoor dat alles goed vastzit voordat je de auto terug in elkaar zet.
Dat hangt ervan af. Voor veel voertuigen is het vervangen van een koplamp eenvoudig genoeg om zelf te doen. Als je echter niet zeker bent of je het zelf kunt, of als de koplamp moeilijk bereikbaar is, kan het inschakelen van een professional handig zijn. Ze hebben de juiste gereedschappen en ervaring om het veilig en effectief te doen.
Om te bepalen of je koplampen volledig kapot zijn of alleen de lamp vervangen moet worden, controleer je eerst de lamp zelf. Als je geen zichtbare schade of zwartgeblakerde delen op de lamp ziet en de lamp niet meer werkt, kan het zijn dat hij gewoon vervangen moet worden. Als de koplamp echter dof of beschadigd is, kan het nodig zijn om de hele unit te vervangen.