Een warm welkom van
Florence Schmit

Welkom bij het nieuwste circulaire impact rapport van 2dehands: Het 2dehands-effect! Dit rapport laat zien hoe groot de impact is van de keuzes van onze gebruikers in 2023. Omdat tweedehandswinkelen steeds belangrijker wordt in ons leven, hebben we samengewerkt met een onafhankelijke organisatie om de echte impact te berekenen van het verhandelen van gebruikte spullen op ons platform. De resultaten zijn niet alleen spannend, maar ook inspirerend: elke keer dat je voor tweedehands kiest op 2dehands, verlaag je mogelijk uitstoot en bespaar je waardevolle grondstoffen. Dit rapport gaat dus niet alleen over cijfers, maar over het tastbare verschil dat jij maakt voor onze planeet.

We willen je blijven inspireren met inzichten die de groene voordelen van jouw keuzes benadrukken. Door deel te nemen aan de circulaire economie via 2dehands, draag je rechtstreeks bij aan een toekomst met minder CO2-uitstoot en stimuleer je hergebruik. Naarmate we verder gaan, zullen deze bevindingen onze strategieën blijven vormgeven. Zo innoveren we je tweedehandservaring en bevorderen we duurzaamheid. Samen wisselen we dus niet zomaar spullen uit, maar werken we aan een betere, groenere toekomst. Bedankt dat je deze reis met ons aangaat en jouw steentje bijdraagt aan betekenisvolle verandering!

Florence Schmit
Algemeen Directeur Adevinta Benelux

De reis van
2dehands

De opkomst van de
Belgische tweedehandsmarkt

De circulaire economie draait om het hergebruiken van producten in plaats van het voortdurend creëren van nieuwe producten. Door het makkelijk te maken voor mensen om gebruikte items te kopen en verkopen op platforms zoals 2dehands, kunnen we de levensduur van goederen verlengen en de vraag naar grondstoffen en productie terugdringen. Deze verschuiving naar een duurzamer model is een game-changer, omdat het ons in staat stelt meer te halen uit de producten die we al hebben, in plaats van voortdurend nieuwe te moeten produceren. Dit sluit perfect aan bij de doelstellingen zoals beschreven in het actieplan voor de circulaire economie van de Belgische federale overheid en de Europese Unie.

Omdat het hergebruik van goederen steeds meer aan belang wint, laten wij regelmatig uitgebreide onderzoeken en enquêtes uitvoeren. Uit een enquête van 2024 blijkt dat afgelopen jaar 43,9% van de Belgen tweedehands goederen heeft verkocht, wat gemiddeld €132,2 opleverde. De belangrijkste drijfveren voor verkopen zijn niet alleen financiële voordelen (64,5%), maar ook milieu-overwegingen (33,6%) en het verlangen om minder onnodige spullen te bezitten (33,8%)*.

Wist je dat...

steeds meer Belgen zich positief voelen over het kopen van tweedehands goederen? Van 64,4% in 2023 naar 74,3% in 2024. We roepen de beleidsmakers dan ook op om hergebruik verder te stimuleren door passende maatregelen in te voeren, zodat de tweedehandssector een nog grotere bijdrage kan leveren aan een duurzame en circulaire economie.

Leuk weetje

We werken ook samen met overheidsorganisaties om onze geanonimiseerde gegevens en inzichten te delen, waardoor iedereen een duidelijker beeld krijgt van de circulaire economie in België. Een mooi voorbeeld is dat we onze jaarlijkse gegevens over hergebruik delen met OVAM. Dat kan de aanzet geven tot slimme circulaire beleidsvorming om circulariteit op lange termijn te stimuleren.

*Voor bronnen uit dit hoofdstuk, zie bijlage.
0 percentage dat positief is over tweedehands aankopen

De milieu-impact
van tweedehandshandel

Tweedehandshandel en hergebruik kunnen de impact op het milieu verminderen, voornamelijk doordat emissies kunnen worden vermeden en natuurlijke hulpbronnen kunnen worden behouden. Wat betekent dat?

Concreet gaat het om emissies die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden, zijnde potentieel vermeden emissies. Om die te berekenen, vergelijken we twee scenario's. Aan de ene kant kijken we naar het werkelijke scenario: het kopen van iets tweedehands op 2dehands. Aan de andere kant stellen we ons een hypothetisch scenario voor: het kopen van hetzelfde product, maar dan nieuw. Het verschil in emissies tussen die twee scenario's, noemen we de vermeden emissies. We houden er daarbij rekening mee in hoeverre iedere tweedehandsaankoop ook echt de aankoop van iets nieuws vervangt. Hoe vaak dit gebeurt, noemen we de Vervangingsratio (zie Vervangingsratio verderop in dit rapport).

Het is dus eigenlijk heel eenvoudig: we vermijden potentiële emissies omdat er minder nieuwe producten hoeven te worden gemaakt. Denk er eens over na: al die hulpbronnen die nodig zijn om grondstoffen te winnen, het productieproces van energie te voorzien en het eindproduct naar de winkel te vervoeren. We kunnen deze stappen overslaan door te kiezen voor tweedehandsartikelen. Bovendien voorkomen we hiermee dat deze artikelen als afval worden weggegooid voor ze het einde van hun levensduur hebben bereikt, wat een extra voordeel voor het milieu oplevert.

Het meten van onze bijdrage
aan de circulaire economie

De methodologie


We hebben onderzoeksbureau Vayuu ingeschakeld om hun methoden gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) te gebruiken*. Dit betekent dat we verder kijken dan alleen maar de verkoop van individuele producten. We kijken naar het grotere geheel en de bredere impact op het systeem. Deze methode volgt nauwgezet de richtlijnen van het World Resource Institute voor het vergelijken van productemissies.

De methodologie en onderzoeksmethode van Vayuu berekent de uitstoot die eventueel wordt vermeden door tweedehandsaankopen op ons eigen platform. Deze aanpak biedt transparantie en nauwkeurigheid en sluit nauw aan bij belangrijke academische kaders voor het berekenen van vermeden emissies, zoals het Guidance on Avoided Emissions-rapport van de World Business Council for Sustainable Development en het Framework for Estimating and Reporting Avoided Emissions van het World Resources Institute.

We nemen dit onderwerp zeer ernstig en werken er hard aan om de impact nauwkeurig te meten. We kunnen hierdoor laten zien hoe positief de invloed van tweedehandshandel op het milieu kan zijn. Zoals we altijd zeggen: elke deal maakt een groot verschil!

*Gevalideerd door TüV Rheinland

Meer informatie
over het onderzoek


Oké, we kunnen beginnen! In dit gedeelte ontdek je hoe we begonnen zijn met de analyse van onze gegevens. Vaayu’s analyse is gebaseerd op gegevens van meer dan 1,9 miljoen verkochte items via 2dehands in specifieke productcategorieën (zie bijlage), verder aangevuld met inzichten van meer dan 49.500 Europese gebruikers van het tweedehandshandelsplatform over hun koop- en verkoopgedrag.

Een productanalyse van meer dan 1,9 miljoen items

Om de netto vermeden emissies te berekenen, analyseerde Vaayu meer dan 1,9 miljoen succesvolle tweedehandstransacties in alle relevante productcategorieën. De informatie werd verwerkt met Kria, Vaayu's eigen LCA Impact Modelling Engine en database.

Vermeden emissies worden gemeten in CO2-equivalenten (CO2eq). Hoewel nieuwsberichten zich vaak richten op CO2, is het belangrijk op te merken dat mijnbouw-, oogst- en productieprocessen verschillende soorten broeikasgasemissies (GHG) produceren. Om de zaken te vereenvoudigen, groeperen we al deze broeikasgasemissies samen onder CO2-equivalenten.

We kopen vooral licht gebruikte tweedehands spullen

Maar in hoeverre vervangen we nieuwe artikelen eigenlijk? Om dit te weten te komen, werden er enquêtes gehouden onder zowel kopers als verkopers. Hiermee kon het vervangingspercentage worden geschat (zie bijlage), om de vervangingsratio te meten en te verduidelijken hoe doeltreffend tweedehandsartikelen nieuwe artikelen kunnen vervangen. Deze enquêtes verzamelden ook details over de leveringslogistiek, inclusief de gebruikte soorten verpakkingen en materialen.

We zijn heel benieuwd of de resultaten van dit onderzoek je interesseren. De overgrote meerderheid (96%) van de kopers op 2dehands koopt daadwerkelijk producten die bijna nieuw tot licht gebruikt zijn. Het lijkt er dus op dat 2dehands een goudmijn is voor het vinden van tweedehandsgoederen van goede kwaliteit! De verkopers bevestigen dit ook, want 97% van hen geeft aan dat de items die ze aanbieden inderdaad in goede staat zijn.

Emissies van 2dehands activiteiten

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de uitstoot die gegenereerd wordt door onze 2dehands-activiteiten, om rekening te houden met de potentiële uitstoot die bespaard wordt door tweedehandshandel op ons platform. Dit omvatte:

  • Scope 1-emissies: de emissies van de geleasede voertuigen die we voor zakelijke doeleinden gebruiken.

  • Scope 2-emissies: de emissies van het energieverbruik in onze kantoren en datacenters.

  • Scope 3-emissies: de indirecte emissies van de alledaagse voorwerpen die we gebruiken, zoals koffiepads, woon-werkverkeer van werknemers en de energie die onze gebruikers verbruiken wanneer ze via hun persoonlijke toestellen toegang hebben tot ons platform.

Dit resulteerde in onze CO2-voetafdruk voor 2023. Je vindt deze gedetailleerd beschreven terug in het wereldwijde Adevinta-rapport in bijlage. De voetafdruk van 2dehands werd vervolgens afgetrokken van de potentiële CO2eq emissie die bespaard zou kunnen worden door te handelen op ons platform.

Nu we een breed inzicht hebben in het onderzoek, is het tijd voor de resultaten!

Het 2dehands-effect
in 2023

Om er ons iets bij voor te stellen, de vermeden uitstoot staat gelijk aan: 0 retourvluchten van Brussel naar
New York
Dat komt overeen met het energieverbruik van 0 Belgische huishoudens
De vermeden uitstoot verwijst naar de potentiële vermindering in CO2eq die werd bereikt omdat onze gebruikers voor tweedehandsartikelen kozen in plaats van nieuwe te kopen uit de in het onderzoek meegenomen categorieën. Het is belangrijk om op te merken dat het bovenstaande cijfer geen rekening houdt met de auto's die op ons platform worden verkocht. De reden hiervoor is dat deze voertuigen hun eigen uitstoot hebben tijdens het gebruik en dat ze waarschijnlijk een tweede leven krijgen omwille van hun economische waarde.

De gedetailleerde berekeningen achter de totale netto potentieel vermeden emissies zijn te vinden in de bijlage, maar de belangrijkste onderdelen van deze berekening zijn:
*Het alternatieve scenario verwijst naar de emissies van het produceren en distribueren van een vergelijkbaar nieuw artikel, dat tweedehandswinkelen op andere Adevinta-marktplaatsen tot op zekere hoogte kan 'vermijden' (de Vervangingsratio). Het alternatieve scenario omvat hier de Vervangingsratio binnen de emissiewaarde.

De Vervangingsratio
nader bekeken


De Vervangingsratio, die aangestuurd wordt door gebruikersgedrag, toont aan hoe doeltreffend tweedehandsartikelen nieuwe aankopen kunnen vervangen. Maar het berekenen van een perfect gelijke vervanging is niet eenvoudig. Om rekening te houden met deze uitdaging, is de Vervangingsratio:

  • Cruciaal bij het evalueren van de milieuvoordelen van hergebruik;
  • Een invloedrijke factor bij het berekenen van de mate waarin CO2eq emissies van de productie en distributie van vergelijkbare nieuwe producten worden "gecompenseerd" door aankopen op de marktplaatsen.

Hoe wordt de Vervangingsratio berekend?

In onze analyse werden gebruikers ondervraagd over hun percentage vermeden aankopen binnen de opgegeven productcategorieën. We hebben de Vervangingsratio berekend op basis van de reacties van bijna 32.000 kopers uit alle Adevinta-markten. Voor 2dehands hebben we een EU-gemiddelde gebruikt in reactie op de enquêtevraag:
De resultaten, gebaseerd op de EU-gemiddelden, zijn heel interessant. Gemiddeld geeft bijna 40% van de kopers aan dat ze geen nieuw product zouden kopen als ze een vergelijkbaar tweedehandsartikel kunnen vinden op een van de Adevinta-platformen.

Dit suggereert dat tweedehandsaankopen op 2dehands in bijna 40% van de gevallen de aankoop van nieuwe artikelen vervangen! In dit rapport hebben we alleen rekening gehouden met deze 40%. We weten dat de overige 60% ook gerelateerd is aan de aankoop van gebruikte artikelen, maar we hebben meer inzichten nodig om dit consumentengedrag te begrijpen voordat we iets kunnen zeggen over de impact van deze groep.
0 van de tweedehands aankopen vervangt een nieuw artikel

Ontdek onze topcategorieën
voor hergebruik


Bij 2dehands kun je zo ongeveer alles vinden wat je hartje begeert. Niet alle items hebben echter hetzelfde potentieel om de impact op het milieu te verminderen. In 2023 zijn de categorieën met het grootste potentieel voor vermeden emissies Fietsen (15.703 ton CO2eq), Elektronische apparaten (10.627 ton CO2eq) en Huis & Inrichting (7.954 ton CO2eq). Dus of je nu een tweedehandsfiets, zetel of oven koopt, je helpt de uitstoot te verminderen door deze items een nieuw leven te geven.

Laten we ook eens kijken naar enkele andere opvallende categorieën:

Het lijkt erop dat de Belgen het afgelopen jaar druk bezig waren met het uitbreiden van hun gezin,
  • met meer dan 272.000 verkochte artikelen in de categorie Kinderen en Baby's.

  • Dat is maar liefst 2.102 ton CO2eq uitstoot die mogelijk vermeden wordt!

Wij Belgen genieten graag van de zon (en soms van de regen)
  • er werden namelijk meer dan 140.000 artikelen verkocht in de categorie Tuin en Terras.

  • Jullie zonne-aanbidders, met jullie tuinstoelen en plantenbakken, hebben geholpen om 1.400 ton CO2eq uitstoot te voorkomen.

En laten we onze techneuten niet vergeten
  • met bijna 64.000 verkochte elektronica-artikelen

  • hebben de Belgische techneuten potentieel meer dan 3.000 ton CO2eq-uitstoot vermeden. Een manier om verbonden én tegelijkertijd groen te blijven!

2dehands. Elke deal een groot verschil