Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

BMW

.
Informatie

BMW

Het is niet vanzelfsprekend, maar het witblauwe logo van BMW stelt eigenlijk een roterende vliegtuigpropeller voor. De Beyerse autoproducent heeft zijn roots namelijk in de luchtvaartindustrie en bouwde vliegtuigmotoren tijdens WOI. Enkele jaren laten bracht oprichter Karl Rapp zijn eerste motorfiets uit en pas in 1929 volgende de eerste auto. Daarmee was BMW enkele decennia later dan grote, Duitse concurrenten als Mercedes-Benz en Audi. Maar de BMW Dixi sloeg meteen aan en leidde het succesverhaal van BMW in.

Wat maakt een BMW?

In Duitsland gebruikt BMW al jaren de slagzin “Freude am fahren”, wat zoveel betekent als “plezier in het rijden”. BMW is een luxemerk, maar zonder houten dashboards, ivoren meters of een versnellingspook van chroom. Volgens BMW moet vooral de rijervaring luxueus zijn. Daarom investeert de autofabrikant in extra cilinders, extra PK’s en een onberispelijke baanligging.

Voor BMW staat sportiviteit centraal. Dat komt in de jaren ’60 reeds tot uiting in de BMW 1500, waarbij BMW voor het eerst de typerende haaienneus-grille gebruikt. De BMW 1500 schudde het grote publiek wakker en is nog steeds een zeer geliefde oldtimer. Dezelfde carrosserie werd later gebruikt voor de 1800 en 2000 en tweedeursversies 1802 en 2002.

De witte haai onder de wagens

In 1977 introduceerde BMW de eerste 7-reeks, nog steeds zijn grootst verkrijgbare sedan. Na enkele mislukte pogingen werd het 750i-model een immens succes. De eerste Duitse twaalfcilinder werd door autojournalisten als “beste personenwagen ter wereld” onthaalt en stootte de andere grote Duitse sedan, de S-klasse van Mercedes, van haar troon. Tot en met vandaag is BMW het meest verkochte luxe-automerk ter wereld en tevens de meest gezochte autoterm op 2dehands.be.

Achter elk model uit de jaren ’90-’00 schuilt een succesverhaal. BMW kopieert begin jaren ’90 de gestroomlijnde vormgeving van de 7-reeks naar de kleinere 5- en 3-reeks. Resultaat: de BMW 518i wint honderden internationale prijzen en de BMW M3 wordt door veel BMW-fans als de meest wendbare sportwagen ooit gezien en werd een icoon in de race-industrie. Eind jaren negentig introduceert BMW zijn eerste SUV, de BMW X5. Qua snelheid moet hij de duimen leggen voor de Range Rover Sport of de Audi Q7, maar zeker niet qua verkoopcijfers. Tenslotte lanceert BMW in 2004 zijn concurrent voor de koning van de hatchback: de VW Golf. De BMW 1-reeks werd alweer een topper en is momenteel beschikbaar als 3- of 5deurs, cabrio en coupé.

De BMW i-klasse

Tot en met 2011 waren 50% van alle verkochte BMWs een diesel. BMW viel dus in de categorie ‘planeetvervuiler’. Datzelfde jaar nog gaf de autoproducent zijn wederwoord met het BMW i-concept. Intussen pronkt de BMW i3 tussen de top 3 elektrische wagens ter wereld en kan de i8 topsnelheden van 250km/u aan zonder een druppel brandstof. BMW maakt zich hard dat de “freude am fahren” eeuwig zal blijven doorgaan.