Houtrookfilter voor op de houtkachel

€ 390,00
Verzenden
108421sinds 12 nov. '20, 16:45
Deel via
of

Kenmerken

ConditieNieuw

Beschrijving

Een katalysator en houtrookfilter voor op de kachel

 • Tot 90% vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen
 • Eenvoudig te plaatsen en schoon te maken
 • Gaat zeker 20 stookseizoenen mee

Verschillende beschikbare modellen ABCAT houtrookfilters
Diameter Lengte Prijs
150mm 250 mm 390
150mm 500 mm 395
150mm 1000 mm 410


Schoner stoken
Stoken op hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Hout is echter chemisch gezien een zeer complexe brandstof. Het komt er eigenlijk op neer dat het stoken van hout in kachels, zelfs in de beste en duurste kachels en met het mooiste hout, altijd gepaard gaat met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen. Op dat punt schiet deze innovatieve techniek te hulp. Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om het onvermijdelijke CO en roet van automotoren terug te dringen. Ecolink Solutions past de roetfilter-technologie nu ook toe op de uitlaat van houtgestookte kachels.

Met een ABCAT houtrookfilter verminderd u de uitstoot van uw houtkachel of ketel en voorkomt u stookoverlast. De ABCAT breekt roet en geurstoffen in houtrook af door deze katalytisch na te verbranden. Zo verlaagd u de uitstoot van schadelijke verbindingen, roet en fijnstof en blijft uw schoorsteen langer schoon en is er minder stookhinder en stankoverlast. Uw buren zullen u dankbaar zijn!

De katalysator bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd.
De ABCAT is een Nederlands-Duits product voor gebruik met hout gestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens.

Wat doet de ABCAT houtrookfilter precies?

 • Het is de enige goede n betaalbare katalysator als oplossing voor houtrookoverlast
 • Hij rekent af met onverbrande deeltjes in houtrook
 • Deze deeltjes worden in de katalysator afgebroken, waardoor de kachel buiten nagenoeg niet meer te ruiken is
 • Fijnstof, schadelijke stoffen en geurverbindingen worden op molecuulniveau afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen
 • Hij is grotendeels zelfreinigend en kan eenvoudig worden schoongemaakt

Verder is altijd nodig: een goede kachel, een goed kanaal en goed stookgedrag. Daarom wordt met de ABCAT houtrookfilter een uitgebreide (digitale) stookinstructie meegeleverd.

Werking van het filter
Het filter in de ABCAT bestaat uit een palladium en/of platinakatalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrooktemperatuur van circa 100C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen is een temperatuur van 300- 350C vereist. De ABCAT wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

Flexibel en eenvoudig in gebruik
Het filter heeft geen elektrische of andere aansluiting nodig. Mocht het filter na enkele stookseizoenen moeten worden vervangen dan volstaat het om enkel de module te verversen, de kachelpijp kan op zijn plaats blijven. Dit is een bijzonder eenvoudige handeling.

Schoorsteentrek

Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door de ABCAT katalysator. Daarbij wordt de natuurlijke trek in de schoorsteen nauwelijks benvloed. De module kan echter in een bypass stand worden gedraaid waarbij de houtrook ongehinderd maar onbehandeld langs de module stroomt wanneer de trek even onvoldoende is, of de kachel nog te koud.

Montage
Voor de montage wordt het eerste pijpstuk achter de kachel of ketel vervangen door het pijpstuk met de ABCAT. Het pijpstuk van de ABCAT is omkeerbaar en hoeft niet een in bepaalde stromingsrichting van de houtrook te worden gemonteerd. De ABCAT kan in elke gewenste stand worden gemonteerd, horizontaal, verticaal of onder elke willekeurige hoek.
Het ontwerp en het gebruik van de kachel en de plaatsing van de ABCAT moeten zodanig zijn dat vlammentongen de katalysator niet kunnen bereiken.
De greep en het afdichtdeksel moeten bereikbaar zijn omdat de katalysatormodule regelmatig uit het pijpstuk moet worden genomen om deze vrij te maken van de asresten die zich daarin hebben verzameld.

Uitvoering

De houder, de modules en het filtermateriaal zijn vervaardigd uit staal en RVS. De katalysator in de ABCAT is een edelmetaal katalysator (palladium).
De ABCAT is bestand tegen temperatuurschokken en andere schokken. Het filter is robuust, duurzaam en natuurlijk recyclebaar. Het filter wordt in Nederland geproduceerd en is patentrechtelijk beschermd. Op de constructie van het filter wordt garantie verleend over een periode van 2 jaar.

Onderhoud en levensduur
De houtrookfilter is zeer eenvoudig schoon te maken door de ABCAT uit te kloppen of af te spoelen. De ABCAT is gemaakt van staal, RVS en edelmetaal en gaat zeker 20 stookseizoenen mee.

Samenvatting specificaties ABCAT houtrookfilter
 • Toepassingsgebied: Houtige biomassa gestookte installaties
 • Toegepaste filtertechniek: Volledig metalen palladium katalysator
 • Werking: Gebaseerd op katalytische oxidatie en mechanische filtering
 • Behandeling/reductie van emissie: Koolwaterstofverbindingen, CO, fijnstof
 • Plaatsing: Direct na de monding van de kachel
 • Plaatsingsrichting: Horizontaal, verticaal en elke stand daartussen
 • Werkzame temperatuur katalysator: Vanaf 100C, >350C optimaal
 • Maximum temperatuur katalysator: 800C
 • Toegestane brandstof: Onbehandeld stookhout met max. 20% vocht
 • Vermindering fijnstof emissie (met name PM2.5): Tot 95%
 • Vermindering PAK's emissie: Tot 90%
 • Vermindering CO emissie: Tot 65%
 • Drukverlies bij 0,5 - 1m/s (katalysator schoon): Bypass 0-1 Pa, operationeel 2-5 Pa
 • Materiaal: RVS
 • Garantie: 2 jaar op constructie
 • Levensduur: Zeker 20 stookseizoenen

Levering
Wij bezorgen in heel Nederland en Belgie. Er worden geen verzendkosten gerekend. Ze worden degelijk verpakt. Nadat wij uw bestelling hebben ontvangen kunt u het filter binnen ongeveer 1 tot 3 weken thuis verwachten (afhankelijk van het formaat).

Groene Hoed Duurzaam
Wij van de Groene Hoed Duurzaam staan voor u klaar. Onze prijs is erg scherp en de kwaliteit is hoog.

U kunt ons per email bereiken op: info@groenehoedduurzaam.nl

Ook kunt u ons altijd bellen voor vragen of bezorgopties. Wij helpen u graag.

De Groene Hoed Duurzaam
tel: 010-2613222
Bezoek onze website voor kachels in andere maten, CV-kachels, met oven en aantrekkelijke aanbiedingen!

Zoekertjesnummer: a68818198