Een goede strategie voor het bouwen van een Yu-Gi-Oh! deck is om eerst te bepalen welk soort strategie je wilt volgen. Wil je een agressieve stijl, waarbij je je tegenstander zo snel mogelijk verslaat? Of misschien een defensieve stijl, waarbij je je focust op controle en het blokkeren van de zetten van je tegenstander? Het is belangrijk om een balans te vinden tussen monster-, spell- en trapkaarten. Een populaire aanpak is de 50/30/20 verdeling: 50% monsters, 30% spells, en 20% traps.
Idealiter zou je tussen de 15 en 25 monsterkaarten in je deck moeten hebben, afhankelijk van de strategie die je kiest. Het belangrijkste is dat je voldoende monsters hebt om druk uit te oefenen op je tegenstander, terwijl je ook genoeg spell- en trapkaarten hebt voor ondersteuning en verdediging. Een goede mix zal je de flexibiliteit geven om verschillende situaties aan te pakken in een duel.
De belangrijkste types kaarten in Yu-Gi-Oh! zijn monsterkaarten, spellkaarten en trapkaarten. Monsterkaarten zijn je primaire aanvallers, spellkaarten bieden krachtige effecten en ondersteunen je strategie, terwijl trapkaarten je verdedigen en het spel van je tegenstander verstoren. Je moet elk type kaart strategisch gebruiken; bijvoorbeeld, gebruik spellkaarten om je monster te versterken of om de beurt van je tegenstander te verstoren met traps.
Je moet je deck regelmatig aanpassen, vooral na wedstrijden tegen verschillende tegenstanders. Als je merkt dat je vaak verliest tegen een specifieke soort deck of strategie, kan het nuttig zijn om kaarten aan te passen om beter in te spelen op die situaties. Probeer nieuwe kaarten en combinaties uit en houd bij welke het beste voor je werkt, zodat je je deck kunt optimaliseren.
Themadecks in Yu-Gi-Oh! hebben als voordeel dat ze goed afgestemd zijn op elkaar en vaak synergieën hebben die de kracht van het deck vergroten. Wanneer je een themadeck bouwt, gebruik je kaarten die elkaar aanvullen en samen krachtige combo's vormen. Dit kan het moeilijker maken voor je tegenstander om te reageren, omdat ze mogelijk niet goed zijn voorbereid op je specifieke strategie.