Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Mag ik een schaap of een geit houden?

Schapen zijn kuddedieren. Ze worden ongelukkig als je ze alleen houdt. Bekijk dus of je plaats hebt (weide + stal) voor minstens 4 schapen. Voor geiten geldt hetzelfde. Ook zij hebben gezelschap en ruimte nodig: zet minstens 2 geiten samen. Als hobbyhouder moet je schapen en geiten verplicht registreren bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), en dit vanaf 1 dier. Ze hebben een oormerk nodig en er gelden nog andere regels: kijk zeker ook op de site van het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Wat hebben schapen en geiten nodig?

Schapen en geiten hebben een weiland nodig om in te grazen, en struikgewas of bomen om zich te verschuilen tegen de felle zon. Voorzie voor schapen minstens 1000m2 per dier. Voor de stal reken je best op minstens 6m2 voor 4 dieren. Hou er rekening mee dat je schapen moet laten scheren. Geiten zijn van nature bergdieren die graag klauteren: voorzie dus klimmogelijkheden (boomstammen, houten platform, rotsblokken). Geiten hebben een hekel aan nat weer. Ze hebben een waterdichte en tochtvrije stal met een droge bodem nodig. En een stevige omheining van minstens 1 meter nodig.

Mag ik een varken houden?

Als hobbyhouder mag je in België maximum 3 a href="https://www.2dehands.be/l/dieren-en-toebehoren/schapen-geiten-en-varkens/q/varken/">varkens houden. Er is een juridisch verschil tussen vleesvarkens en gezelschapsvarkens. Je moet de varkens verplicht registreren bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) via dit registratieformulier .

Wat heeft een varken nodig?

Een varken is een kuddedier dat vooral gezelschap nodig heeft: koop dus minstens 2 dieren. Ze hebben zo'n 200 m² buitenruimte nodig met voldoende schaduwplekken en schuurpalen om hun huid te verzorgen. Als omheining is schrikdraad een aanrader. Zorg voor een droge, tochtvrije stal met stro, reken op ongeveer 5 m² per varken. Vergeet niet dat varkens wroeters zijn die binnen de kortste keren de hele weide omwroeten: zo zoeken ze in de natuur naar eetbare wortels en knollen. Je doet je varkens plezier met een modderbad in hun weide. En hou in de zomer zonnecrème bij de hand, want varkens verbranden makkelijk. Serieus!

Waar haal ik een schaap, een geit of een varken?

Elk ras heeft zijn typische eigenschappen. Informeer je voor de aankoop van een schaap, geit of varken bij een ervaren fokker of vereniging zoals Steunpunt Levend Erfgoed of Kleine Herkauwers Vlaanderen. Kijk zeker ook eens op 2dehands in de categorie Schapen, Geiten en Varkens.