Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volvo XC60 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volvo XC60


  • Middenklasse SUV
  • Te koop sinds 2008
  • Facelift in 2013
  • Deelt architectuur met onder meer Volvo S60 en V70

Volvo had al met veel succes z’n grote SUV XC90 gelanceerd. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen het in 2008 met de XC60 op de proppen kwam. De techniek van het model werd geleend bij de S60, V70 en S80 en was flink gebaseerd op andere auto’s van het Ford-concern. Die waren destijds (maar inmiddels niet meer) eigenaar van Volvo. Zo zijn er ook gelijkenissen met bijvoorbeeld een Ford Mondeo van die tijd.

De XC60 scoorde niet alleen met een moderne interpretatie van de typisch Zweedse vormtaal van merk, maar het pakte ook weer uit met wat nieuwe snufjes voor het paradepaardjes van Volvo: veiligheid. Zo beschikt de XC60 standaard over een City Safety-systeem dat tot snelheden van 30km/u zelf remt voor obstakels. En er is een systeem tegen whiplash, een uitbreiding op de stabiliteitscontrole die ervoor zorgt dat je niet kan omkantelen, afdaalhulp voor hellingen en een hele batterij airbags. Het model werd prompt beloond door onafhankelijke crashtestorganisatie EuroNCAP met de topscore van vijf sterren.

In eerste instantie was de XC60 ook leverbaar met motoren met vijf of zes cilinders. De vermogens gingen van 163 (meteen de basisdiesel) tot 285pk (bij aanvang de enige benzine).

Een facelift kwam er voor het model in 2013. Die omvatte de gebruikelijke technische aanpassingen voor het wegwerken van de eerste kraaienpootjes. Maar er werd ook flink gewerkt op vlak van techniek. Achter een hertimmerde smoel zaten nu alleen nog viercilindermotoren. Niet dat dat automatisch betekent dat je moe behelpen. De krachtigste benzine maakt zowel van een turbo als van een compressor gebruikt en is meer dan 300pk sterk. Voor de consument is de voornaamste aanpassing die in het opgegeven verbruik. De XC60, die al niet slecht presteerde op dit vlak, werd nog zuiniger. Dat zorgt ervoor dat de XC60 binnen z’n klasse fiscaal goed presteert.

Alternatieven voor de Volvo XC60

Volvo heeft de gewoonte van z’n modellen altijd een beetje tussen klassieke segmenten in te positioneren. Zo is hij bijvoorbeeld wat groter dan een Volkswagen Tiguan, maar merkbaar meer compact dan een Touareg. Maar wie naar een XC60 kijkt zal wellicht automatisch ook eens naar een Mercedes GLK of BMW X1 en X3 kijken. Je kan in het segment echter alle kanten uit. Mag het wat stoerder zijn, waarom dan geen Land Rover Freelander?

Een occasie Volvo XC60 kopen

De XC60 is nog niet echt oud, en speelt in een trendy segment. Wellicht is het daarom dat je op 2dehands.be voor minder dan € 15.000 nog niet veel keuze hebt. Maar een beetje geduld kan wonderen doen. Het model is stilaan aan vervanging toe en als de generatiewissel komt zal die de prijs wel drukken. Benzinerijders zullen moeten nemen wat er is. Bij een steekproef was slechts 1% van de XC60’s in het nochtans ruime aanbod van die motor voorzien.