Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volvo V50 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volvo V50


  • Break-versie van de Volvo S40
  • Populaire leasewagen
  • Gebouwd in eigen land
  • Gebaseerd op Focus van toenmalige eigenaar Ford
  • Leverbaar met interessante, compacte dieselmotor
  • Opvolger Volvo V40
  • Van 2004 tot 2012
  • Geen rechtstreekse opvolger

Volvo introduceerde de V50 in 2004. Het was de break-versie van de Volvo S40 die in datzelfde jaar werd voorgesteld en die technisch identiek was. Ook van de vorige generatie S40 bestond toen al een break. Die was V40 geheten. Volvo koos echter voor een naamswijziging om ruimte te maken onderin het gamma. Daarin werden immers nog een C30 geïntroduceerd en kwam later weer een apart model dat V40 heette en wat kleiner was van de V50.

Compacte break

De V50 werd door de Volvo-fabriek in Gent (en daarnaast ook nog in Pretoria, in Zuid-Afrika, maar niet voor de Europese markt) gebouwd. Het model was gebaseerd op het C1 onderstel van de Ford-groep die destijds (voor Volvo overging in Chinese handen) eigenaar was van het merk. Andere modellen die van dezelfde bodemplaat gebruikt maakten waren de Ford Focus en Mazda 3. De Volvo was echter wat minder levendig en sportief afgesteld dan die twee.

De V50 is een break in de middenklasse, al neigt hij door z’n Zweedse design en de merkpositionering ook naar het premium-segment. Hij was erg functioneel, onder meer door z’n egaal vormgegeven kofferruimte, maar de V50 staat niet te boek als een ruimtewonder. De beschikbare ruimte voor passagiers en het koffervolume zijn eerder middelmatig.

Interessante motoren

Volvo leverde de V50 met een ruim aanbod aan benzine en dieselmotoren. In de eerste categorie was er een 1.6 met 100pk, een 1.8 met 125pk een 2-liter met 145pk en de typische Volvo-vijfcilinders met 2,4l inhoud en 168 of 230pk. Dieselrijders hadden ook een vijfcilinder met 2,4l en tot 180pk. Maar het gros koos er voor de fiscaal veel interessantere 2-liter met 136pk of de 1.6l die tot 115pk leverde. Die laatste drijft ook de zuinige ‘drivE’-modellen aan. Hoewel auto’s de jongste jaren (op papier) veel zuiniger werden, kunnen die nog steeds competitieve verbruiks- en CO2-cijfers voorleggen en zijn daarom behoorlijk gegeerd. Bovendien hebben de dieselmotoren een goede reputatie. Iets waar Volvo in het verleden wel eens mee sukkelde.

Zelfs een Flexfuel

Volvo, dat ook gas als brandstof promoot omwille van z’n interessante (lees: milievriendelijke) verbrandingseigenschappen, bood tenslotte ook nog een 1.8l ‘FlexFuel’ aan. Die kan naar keuze op benzine of gas rijden. Als u er één vindt tenminste…

Alternatieven voor de Volvo V50

Volvo nestelde zich in de automarkt in een positie die zich, zoals gezegd, tussen twee segmenten bevindt. Enerzijds zijn er de conventionele middenklassers. En anderzijds zijn er de compacte premium-modellen. Uit de eerste categorie kan je breaks als een Opel Astra, Peugeot 308 of Volkswagen Golf vergelijken. Die zijn overigens bijna allemaal wat ruimer. Uit de tweede categorie kunnen we pakweg een BMW 1-Reeks, Mercedes A-Klasse of Audi A3 plukken. En dan moet je concluderen dat die modellen niet als break leverbaar waren. Audi’s A3 Sportback (eigenlijk een vijfdeurs) komt dan nog het dichtst in de buurt.

Een occasie Volvo V50 zoeken

Omdat de Volvo V50 - met dank aan z’n zuinige motoren en de bijhorende fiscale beloning - erg populair was in de leasingmarkt, kan je op 2dehands.be een ruim aanbod aan occasies vinden. Bijna alle voor verkoop aangeboden occasies heeft een diesel onder de kap. Kilometerstanden van meer dan 200.000 zijn voor de goedkoopste exemplaren (minder dan € 4.000) geen uitzondering. Voor meer recente, goed uitgeruste modellen van recente jaargangen (tot 2012) betaal je snel meer dan € 10.000.