Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volvo S40 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volvo S40


  • Vierdeurs van Volvo voor de middenklasse
  • In productie van 1995 tot 2012
  • Opgevolgd door V40
  • Niet de grootste
  • Generatiewissel in 2004
  • Elke generatie ontwikkeld in samenwerking met een externe partner

Al midden jaren negentig wilde Volvo verjongen en een nieuwe, jongere doelgroep aanboren. Naast de destijds nog erg hoekige grote modellen kwam dan ook een compactere Volvo te staan met een wat ronder lijnenspel. Een grote stap en een flinke investering. Daarom werd dus beroep gedaan op partners. De S40 stond op het herwerkte onderstel van de Mitsubishi Carisma en had bijvoorbeeld een dieselmotor van Renault onder de kap. Toevallig waren er nogal wat problemen met die diesels. Geen ernstige zaken, maar hinderlijk was het wel. Aan het imago werd verder nog gepoetst door niet alleen erg rationeel te verantwoorden benzinemotoren aan te bieden, maar ook een erg snelle versie op de markt te brengen. Daar zijn er echter slechts een handvol van geleverd in ons land.

In 2004 kwam de S40 terug. Ditmaal was het onderstel niet van Mitsubishi, maar van toenmalige eigenaar Ford. Dat gebruikte het ook voor de Focus. Een uitstekend rijdende auto, en de Volvo had dan ook in één klap een voorbeeldig weggedrag. Aangepord door de mogelijkheden daarvan werden ook immer grotere motoren ingebouwd. De toppers van toen hadden vijf cilinders. Ja, zowel in het benzine- als in het dieselaanbod. Wat dat nieuwe onderstel echter niét was, was groot. De Zweden tekenden dan wel een koets die er naar Volvo-normen modern en gelikt uitzag, maar een toverformule om extra binnenruimte te creëren was er niet. Vooraan zal niemand te klagen hebben, maar achteraan was het ronduit krap. In Europa komen premium sedans vaak voor, maar in de middenklasse is niet de vierdeurs, maar de praktischere vijfdeur meester. En die niche kon de S40 niet bespelen. Er was echter wel een break: de V40. Die was vooral praktischer, maar niet meteen ruimer.

Ook hier werd de diesel aangekocht bij een andere leverancier: er zaten motoren in die het resultaat waren van een alliantie tussen PSA en Ford. En met name de 1.6 HDi blijkt bij hoge kilometerstanden niet altijd zo’n goede reisgenoot.

De S40 verkocht in ons land opvallend goed aan het eind van z’n carrière. Dat had alles te maken met de CO2-zuinige versies die Volvo in de markt zette. Daardoor was de compacte Volvo opeens erg interessant als firmawagen.

Alternatieven voor de Volvo S40

Laat ons maar meteen de Saab 9-3 aanvoeren. Die was eigenlijk wat groter, maar voor de liefhebbers van Scandinavisch design is het het enige voor de hand liggende alternatief. Wie zich van die beperking niet zo veel aantrekt, vindt eigenlijk bij elk volumemerk wel een model dat kan dienen. Een Audi A4, BMW 3-Reeks, maar ook een Skoda Octavia of Opel Insignia komen dan boven borrelen.

Een occasie Volvo S40 kopen

Een rijdende S40 voor minder dan € 1.000? Ja, dat is op 2dehands.be te vinden. Auto’s van tweede generatie zijn er al vanaf € 5.000. Hou wel steevast rekening met de staat van onderhoud, terwijl ook roest en olieverbruik zeker op de lijst met te controleren punten staan. Ongeveer één op 5 S40 wordt aangedreven door een benzinemotor.