Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volkswagen Transporter Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volkswagen T5


  • Vijfde generatie Volkswagen Transporter
  • Robuuste, degelijke en multifunctionele grote monovolume
  • Beschikbaar in alles van uitgeklede bestelwagen tot luxueuze monovolume
  • Meer dan 100 afwerkingscombinaties leverbaar
  • Transporter: bestelwagen
  • Caravelle: busje
  • Multivan: monovolume
  • California: kampeerauto
  • Ook leverbaar met 4Motion vierwielaandrijving naast standaard voorwielaandrijving
  • Geïntroduceerd in 2003 als vervanger T4, opgevolgd door T6 in 2015

Volkswagen introduceerde z’n eerste transporter in 1950. Het was een idee van de Nederlandse Invoerder Pon. Die zag een afzetmarkt voor een simpele en functionele bestelwagen. Destijds was hij nog gebaseerd op de Kever en had hij de motor achterin, maar z’n layout werd doorheen z’n meer dan 65-jarige carrière gemoderniseerd. Inmiddels heeft de Transporter in al z’n afgeleiden de motor bij de voorwielen zitten.

Meer dan 100 combinaties

De Transporter van de vijfde generatie - kortweg T5 genoemd - werd op de markt losgelaten in 2003. Het model bleef nagenoeg ongewijzigd in de catalogus tot 2009, wanneer het een grondige facelift kreeg. Er zijn in het totaal meer dan 100 verschillende versies van de T5 verschenen. We kunnen ze indelen in vier grote groepen.

Transporter

De Transporter is de bestelwagenversie van de T5. Beschouw het als de meest rudimentaire, maar ook als de meest flexibele van het lot. Het leverprogramma van VW omvatte onder meer twee wielbasissen (en lengtes van 4,98 of 5,29m) en drie dakhoogtes. De invulling kan onder meer uit een enkele cabine (met twee of drie zitplaatsen op één zetelrij) of dubbele cabine (met twee zetelrijen) bestaan. Het aantal zijruiten wordt telkens op het gebruik afgestemd.

Caravelle

De Caravelle leunt nog steeds dicht aan bij de bestelwagen, maar heeft rondom glas en is voorzien van zitbanken. Het is een voertuig dat kan dienen als alternatief voor grote gezinnen, maar veelal dienstdoet als shuttle- of taxiservice. De aankleding kan je beschouwen als degelijk, maar rudimentair.

Multivan

De Multivan vormt dan weer een alternatief voor de meer luxueuze monovolumes. Deze variant geniet een uitstekende afwerking en comfort - onder meer door een verbeterde geluidsisolatie. De Multivan kan erg luxueus aangekleed zijn, met onder meer elektrische schuifdeuren, individuele lederen zetels en zelfs een tafeltje.

California

De VW T5 California is een af-fabriek kampeerauto. De Multivan vormt hiervoor de basis, maar deze is voorzien van een aparte inrichting. Niet alleen met een tafeltje, maar ook met opbergruimte en zelfs een beperkt keukenblok. De California is voorzien van een scharnierend dak waarin twee extra slaapplaatsen voorzien zijn. Daardoor kan je er in theorie met vier personen in overnachten. Sanitair heeft hij evenwel niet.

Populaire motoren

Volkswagen bouwde de T5 zowel met benzine- als dieselmotoren. Er was zelfs een 3,2l V6 leverbaar. Die zijn echter erg zeldzaam en niet zo gegeerd. De diesels domineren het aanbod. Er was een 1.9 TDI, 2.0 TDI en 2.5 TDI leverbaar. Naast de handbak (5 of 6 versnellingen) was ook een automaat leverbaar.

Alternatieven voor de VW T5

Alternatieven voor de Transporter (de bestelwagen dus) zijn er bij de vleet. Opel, Peugeot, Citroën, Mercedes en Fiat zijn slechts enkele van de merken met een werkpaard in dezelfde categorie. De lijst concurrenten voor de Caravelle is nagenoeg identiek, maar als het op de Mutlivan en Transporter aankomt, wordt het aanbod erg beperkt. Eigenlijk blijft dan alleen een vergelijkbare Mercedes Viano / V-Klasse overeind.

Een tweedehands Volkswagen T5 kopen

Je hebt op 2dehands.be al een VW T5 voor minder dan € 10.000. Gezien de soms hoge kilometerstanden is het raadzaam extra aandacht te besteden aan de onderhoudshistoriek van die modellen. Recente, luxueus aangeklede exemplaren (veelal van het type Multivan) kosten tot wel € 30.000. Maar die moet je zien als alternatief voor een zeldzaam geworden grote (nieuwe) monovolume.