Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volkswagen Touran Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volkswagen Touran


  • Middenklasse monovolume van Volkswagen
  • Gelanceerd in 2003
  • Functioneel maar niet spannend
  • Nauw verwant aan de Golf
  • Twee maal gefacelift: in 2006 en 2010
  • Nieuwe generatie in 2015 op MQB-platform
  • Stoere Cross Touran, maar die is zeldzaam
  • Aanbod bestaat bijna uitsluitend uit dieselmotoren

Volkswagen profileert zich zelden als trendzetter. Het bedrijf komt pas met een nieuw concept op de markt als blijkt dat het succesvol is. En daarom was de Touran, als middenklasse monovolume, behoorlijk laat. Trendzetters als de Renault Scénic en Citroën Picasso waren dan al aan hun tweede generatie toe. Maar dat betekent niet dat VW z’n huiswerk niet goed maakt. Integendeel.

Groter dan Golf Plus, kleiner dan Sharan

Je kan de Touran naar keuze krijgen met vijf of zeven zitplaatsen. Dat betekent evenwel niet dat je het model kan beschouwen als een volwaardige zevenzitter. Wie alle zitplaatsen gebruikt, houdt in het laatste geval nauwelijks kofferruimte over. Bovendien deelt het model met al z’n voor de hand liggende concurrenten de eigenschap dat de derde zetelrij alleen geschikt is voor niet al te grote mensen en is enige lenigheid vereist om er te geraken. Wie meer ruimte wil dan dat, weet zich bij VW bediend door de Sharan. En wie dat extra koffervolume of de derde zitrij niet nodig heeft, kan dan weer downgraden naar de Golf Plus. Die laatste is er echter alleen van de vorige generatie. Het concept werd bij de laatste generatiewissel van de Golf herbekeken.

Uitgebreid motorenpalet

Omdat de Touran gebaseerd was op de Golf V, kon VW makkelijk een erg uitgebreid pallet motoren aanbieden. Er zijn dan ook erg veel benzines en dieselversies leverbaar geweest. En in combinatie met de meeste kon je ook nog eens een automaat krijgen. Maar in België overheersen handgeschakelde diesels dat segment.

Twee facelifts

De Touran was nog maar drie jaar op de markt toen de Duitsers al tot een grondige facelift overgingen. Daarbij werd de smoel en de achterzijde aangepakt. In 2010 deed het bedrijf het nog eens over, dan met wat grotere aandacht voor de binnenzijde. Een nieuwe Touran kwam er in 2015, gebaseerd op het MQB-onderstel dat bij de Volkswagen-groep de basis vormt voor meer dan 15 verschillende auto’s.

Stoer

Vanaf 2007 biedt VW de Touran ook aan in een stoere outfit. Die heet Cross Touran en was voorzien van een wat hogere bodemvrijheid en bumpers en zijschorten in zwart plastic. Die is zeldzaam doch niet onvindbaar.

Alternatieven voor de VW Touran

Zoals gezegd, VW trad behoorlijk laat toe tot het segment van de middenklasse monovolumes. Tegen die tijd hadden de Citroën Picasso, Renault Scénic en Opel Zafira al een naam gecreëerd voor zichzelf. Maar bijna elke volumeconstructeur is erin actief. Toyota heeft de Corolla Verso, Kia de Carens, Ford de C-Max… Je kan zelfs uitwijken naar het premium-segment. Daarin vind je de Mercedes B-Klasse of de BMW 2 Active Tourer.

Een occasie Volkswagen Touran kopen

Een tweedehands Touran kan je op 2dehands.be voor minder dan € 4.000 op de kop tikken. Het gaat dan wel om oudere exemplaren met hoge kilometerstanden. Een prijs tussen € 8.000 en 10.000 is een goed gemiddelde, maar er zijn uitschieters tot € 25.000. Dan gaat het echter wel om bijna nieuwe exemplaren. Wie absoluut een benzine wil, zal echter goed moeten zoeken. Minder dan 2% van het aanbod gebruikt die brandstof.