Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Volkswagen Passat Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Volkswagen Passat


  • Ruime gezinswagen
  • Populaire zakelijke auto
  • Vooral verkocht als break en met dieselmotoren
  • Al acht generaties, sinds 1973
  • Ruim aanbod motoren, transmissies, twee- of vierwielaandrijving

Volkswagen introduceerde de Passat in 1973. Het was destijds een nieuwe stap voor het bedrijf, want het was de eerste auto die eveneens ontwikkeld was met een vergelijkbare Audi in het achterhoofd. VW had het merk met de vier ringen immers in 1964 ingelijfd. Z’n voorwielaangedreven platform ging zelfs dat van de Golf vooraf. Die kwam pas één jaar later, in 1974.

Acht generaties VW Passat

Afhankelijk van de markt en het tijdvak, werd de Passat onder die naam verkocht, of als Santana, Dasher, Quantum, Carat… De eerste generatie (B1) stond van 1973 tot 1981 in de catalogus en ook generatie 2 (1981 - 1988) volgde een normale productcyclus. Daarna wordt het echter wat ingewikkelder. De in 1988 geïntroduceerde derde generatie (B3 dus) werd in 1993 zo grondig gefacelift dat VW hem als generatie 4 (B4) beschouwd. De in ’96 geïntroduceerde vijfde versie werd op zijn beurt in 2001 grondig onder handen genomen, maar toen vond VW het niét nodig om over een compleet nieuw product te spreken. Die van 2001 tot 2005 gebouwde Passat staat daarom bekend als generatie 5,5. In 2005 introduceerde VW vervolgens de zesde Passat, die tot 2010 dienst deed en toen op zijn beurt grondig werd gefacelift. Om het helemaal ingewikkeld te maken, doopte VW die facelift om tot generatie 7. In 2014 tenslotte lanceerde het bedrijf de achtste (B8) generatie van het model.

Blijf onder de radar

Doorheen de jaren bestond de Passat in een aantal koetswerkvormen, zoals een driedeurs, die inmiddels niet langer gemeengoed zijn in het segment. De Duitsers volgden steevast de evolutie van de modellen in de middenklasse. Dat betekent dat de Passat nu in twee veel voorkomende varianten beschikbaar is. Als vierdeurs en als break. Merk op dat een vijfdeursversie (waarmee de achterruit samen met de kofferklep opent) niét in het aanbod staat. Een teken dat deze Duitser zich nét een tikkeltje meer premium positioneert dan het concurrenten uit andere landen die vaak over een praktischer vijfdeurskoetswerk beschikken. Het alternatief is uiteraard de break. De Passat staat te boek als een ruime, degelijk afgewerkte auto die bij elke generatiewissel steevast omhoog klimt op de luxeladder. Daardoor ogen de jongste exemplaren erg fijn en hebben ze een luxueuze uitstraling. Tegelijk is de Passat erg zakelijk en wars van frivoliteit, waardoor hij onder de radar blijft. Niemand neemt aanstoot aan een Passat.

De uitzondering: de Passat CC

Wil je jezelf toch onderscheiden met een Passat, dan heb je twee mogelijkheden. De in 2012 geïntroduceerde AllTrack (een stoer aangeklede break met 4Motion vierwielaandrijving die ook een tikkeltje meer bodemvrijheid heeft) of de Passat CC. Die afkorting staat in de autosector meestal voor Coupé-Cabriolet - een cabrio met een stalen klapdak dus -, maar VW gebruikt het hier als Comfort Coupé. Het is in essentie een meer dynamisch gelijnde vierdeursversie. Die werd voor het eerst geïntroduceerd in 2008.

Breed aanbod Passat

Het aanbod motoren en transmissies is erg uitgebreid. Bij de benzines gaat het van oudere atmosferische benzinemotoren tot kleinere (zelfs 1.4 TFSI’s) turbomotoren. Oudere dieselversies worden erg vaak aangeboden met een degelijke 1.9 TDI die in meer recente tijden is vervangen door een 2.0 TDI en 1.6 TDI. Een Passat GTI was er nooit, maar VW lepelde wel erg grote benzinemotoren in de neus van het model. De uitschieters: een 4.0-liter W8 en - recenter - een 3,6l V6. Natuurlijk kregen handgeschakelde Passat’s in de loop der tijden steevast meer versnellingen, onder meer om zuiniger te worden. De automaten volgden dezelfde evolutie, maar kregen het afgelopen decennium ook nog eens een extra koppeling. Die DSG-transmissies staan bekend om hun uitzonderlijk zachte schakelovergangen en constante acceleratie.

Alternatieven voor de Volkswagen Passat

Aan alternatieven voor de Passat is er absoluut geen gebrek. Met wat goede wil kan je uitwijken naar een Audi A4, Mercedes C-Klasse, BMW 3-Reeks of Opel Insignia (of Vectra voor oudere versies). Maar er zijn ook de Peugeot 406 / 508, Citroën C5, Hyundai i40, Renault Laguna, Toyota Avensis, Honda Accord, Volvo V70 (de V60 is toch gevoelig kleiner) en de eveneens erg ruime Ford Mondeo.

Een occasie VW Passat kopen

De Passat staat bekend als een erg betrouwbare auto. Onderhoud is overigens nooit een probleem omwille van z’n populariteit. Ook als je kiest voor een alternatief kanaal. De oudere 1.9 TDI’s kunnen erg hoge kilometerstanden halen. Meer dan recente 1.6 en 2.0 TDI’s die fragieler blijken. Keuze is er in elk geval te over, zelfs voor minder dan € 2.000.

Terwijl recente modellen een goede reputatie hebben, is het uitkijken geblazen bij oldtimers. Een Passat uit de seventies roest net zo veel als een Franse of Italiaanse auto uit dezelfde periode, ook al heeft hij die reputatie niet.

Door z’n populariteit op de fleetmarkt is er een constante instroom van goed onderhouden dieselwagens (vooral breaks) met een gemiddelde kilometerstand. De zuinigste versies (Bluemotion genaamd) zijn steevast wat duurder, maar ze worden dan ook minder belast en zijn wellicht in de toekomst ook makkelijker weer van de hand te doen.