Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Skoda Octavia Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Skoda Octavia


  • Naam afkomstig van klassieke Skoda
  • Middenklasse gezinswagen
  • Populair met dieselmotor
  • Technisch sterk verwant aan Volkswagen Golf
  • Ruimer en scherper geprijsd dan Volkswagen Golf

Eigenlijk lanceerde Skoda al in 1959 een model met de naam Octavia. Die had twee deuren en bestond als sedan en als break. Het waren smakelijk ogende klassiekers die in tegenstelling tot veel ander oostblok-blik niet van alle stijl en elegantie ontdaan waren. En de break (of stationwagon) hield het behoorlijk lang vol, tot 1971.

Nieuwe baas Volkswagen rakelde de naam weer op in 1996 toen het tijd was om voor het ‘nieuwe Skoda’ een model in de kern van de markt te positioneren. Een tweedeurs was inmiddels voorbijgestreefd, dus de basis was een vijfdeurs. En daarnaast kwam ook nog een break. Na generatiewissels in 2009 en 2013 is dat recept gebleven. Skoda maakt die tijd wel naam voor zichzelf en investeerde steevast meer in vormgeving en snufjes. Om z’n ‘simply clever’-slogan wat meer inhoud te geven, heeft de jongste uitvoering een aantal slimme details aan boord. Een goed voorbeeld daarvan is de aanwezigheid van een ijskrabber in de tankklep.

Vertrouwde techniek

De eerste Octavia had al Volkswagen-mechaniek aan boord, maar die droeg in de ogen van de publieke opinie (niet geheel terecht) nog een beetje de stempel van de onbetrouwbaarheid. Toen Skoda’s na de val van het ijzeren gordijn in grotere getale in Europa terechtkwamen bleken ze immers niet de meest betrouwbare te zijn. Maar dat veranderde erg snel toen het Volkswagen-Concern zich ermee ging bemoeien.

De Octavia is leverbaar met bijna alle viercilinder benzine- en dieselmotoren die je ook in de Golf vindt. Diesels zijn lange tijd erg populair geweest en domineren dan ook de markt, maar ze geven de jongste jaren een beetje van hun voorsprong prijs. Vergelijk de Octavia met z’n orgaandonor en je concludeert dat hij meer waar voor z’n geld biedt, een grotere koffer heeft en vooral een andere uitstraling heeft.

De jongste generatie

De Octavia onderging generatiewissels in 2004 en 2013. Telkens ging het plaatsaanbod, de materiaalkeuze en de uitrusting erop vooruit, maar werd ook het budget opgetrokken. En de Octavia werd ook steeds veiliger. In 2004 kreeg hij vier EuroNCAP-sterren en in 2013 werden dat er al vijf. De jongste generatie weegt ook zo’n 100kg minder dan ervoor, betekent dat je meer kilometers kan afleggen op een volle tank.

Alternatieven voor de Skoda Octavia

Er zijn werkelijk alternatieven zat voor een Skoda Octavia. Want - zoals reeds gezegd - de kern van de markt. En daarin is nagenoeg elk automerk actief. Beperken we ons tot merken die vooral de snaar van de prijsbewuste koper bespelen, dan kan je moeilijk naast een Hyundai (i40), Kia Cee’d of - ook van onder de vleugels van VW - Seat Leon kijken. En ook de Fransen doen het goed, met onder meer de Peugeot 308 en Citroën C4. Je komt wel vaak uit bij een conventionele hatchback. De berline-achtige koetswerkstijl van de Octavia is een zeldzaamheid.

Een occasie Skoda Octavia kopen

Er is geen gebrek aan occasie Skoda Octavia. Op 2dehands.be staan steevast meer dan 150 exemplaren te koop. De wat oudere exemplaren wisselen voor minder dan € 3.000 van eigenaar. Het aanbod bestaat nagenoeg helemaal uit diesels. Benzines vertegenwoordigen minder dan 10% van de markt.