Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Skoda Fabia Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Skoda Fabia


  • Compacte hatchback
  • Technisch sterk verwant aan Volkswagen Polo
  • Eerste generatie in 2000
  • Tweede generatie in 2007
  • Derde generatie in 2014
  • Goedkoper dan de VW waarop hij gebaseerd is
  • Snelle Skoda Fabia RS

De Fabia is het op één na kleinste model van het Tsjechische merk. En tot de komst van de Skoda Citigo stond hij zelfs helemaal onderaan de ladder. Dat Skoda het inmiddels tijd vond om een extra auto onder de Fabia te introduceren, illustreert dat hij in de loop der jaren groter is geworden. Dat is een gebruikelijke trend in het segment.

De eerste Skoda Fabia kwam in 2000 op de markt. Eigenlijk was en is de Fabia technisch identiek aan een Volkswagen Polo, maar vooral bij de eerste twee generaties werd er wel eens beknibbeld op de interieurafwerking. Daardoor had de Fabia wat minder mooie en goed aanvoelende materialen dan z’n Duitse broertje. Logisch, want de Polo moest z’n prijsverschil ook kunnen blijven verantwoorden.

Volkswagen hanteert bij de Fabia, die doorheen de jaren verkrijgbaar was als hatchback met vijf deuren, als break en als vijfdeurs sedan, steevast een erg voorspelbare productcyclus van 7 jaar. De eerste generatie ruimde daarom plaats voor een tweede in 2007, terwijl de jongste generatiewissel van 2014 dateert. Toen werd de Fabia vooral veel breder. Een maatregel die Volkswagen in staat stelt om de motoren en versnellingsbakken uit een hoger segment in te bouwen.

Breed motorenaanbod

De Fabia was altijd al met een breed aanbod aan motoren verkrijgbaar. Bij de eerste generaties ging dat van een 1-liter benzine met 50pk tot een 2-liter met 120pk. Dieselen kon ook al: met een 1.4 TDI, 1.9 SDI of 1.9 TDI (65 tot 130pk). Bij de tweede generatie werd dat een 1.2 tot 1.6, maar de motoren waren wel krachtiger. 60pk was het minimum, 180pk het maximum. De diesels gingen van 70 tot 105pk. Bij de jongste generatie is het lanceeraanbod eerder beperkt. Benzinemotoren zijn 1,0 of 1,2l groot en de diesel is altijd een 1.4 TDI. Maar er zijn wel telkens verschillende vermogensversies.

Alternatieven voor de Skoda Fabia

Alternatieven voor de break-versie van de Fabia zijn dan weer veel zeldzamer. Peugeot had een tijdje een 207 break in de catalogus. Seat deed een tijdlang hetzelfde met de Cordoba (die zelf eigenlijk een vierdeurs Ibiza is) en tegenwoordig biedt Renault van de Clio een break aan. Maar autofabrikanten hebben blijkbaar zelden de volharding om dat product langer dan één generatie op de markt te houden.

Een occasie Skoda Fabia kopen

De Fabia is een auto die bijna uitsluitend door gezinnen wordt gekocht. Dat betekent dat de dominantie van diesels niet zo groot is als bij modellen die ook vaak voor professioneel gebruik worden ingeschakeld. De verdeling op 2dehands.be is zo ongeveer half om half. Maar je hebt hoe dan ook voldoende keuze. Er staan altijd honderden occasie-Fabia’s te koop. Al vanaf € 1.000 heb je een ouder exemplaar. De gemiddelde occasieprijs zit echter tussen 5.000 en 6.000 euro. Een bijna nieuw exemplaar kan tot 15.000 euro en meer kosten.