Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Seat Ibiza Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Seat Ibiza


  • Seat voor het B-segment
  • Voorwielaandrijver
  • Beschikbaar als Ibiza SC (Coupé), hatchback en Ibiza ST (Break) I- n de catalogus sinds 1984
  • Gebaseerd op de Volkswagen Polo
  • Steeds veiliger: in 2000 scoorde het model nog 3 sterren in de EuroNCAP crashtests, in 2008 al het maximum van 5 sterren
  • Seat Sport won het WRC (World Rally Championship) drie jaar op rij (1996, 1997 en 1998) met een Ibiza Kit Car

Het Spaanse Seat werd in 1950 opgericht. Vooral met het oog op het bouwen van Fiat’s onder licentie. De overeenkomst met de Italianen hield stand tot 1980, waarna het bedrijf exact 10 jaar op eigen benen stond alvorens door Volkswagen opgekocht te worden. Tijdens dat decennium, in 1984 om precies te zijn, zag de Ibiza het levenslicht. Een auto waarop heel wat verwed werd. Hij was weliswaar gebaseerd op de Seat Ronda, die dan weer nog heel wat gemeen had met de Fiat Ritmo, maar z’n koetswerk was ontworpen door de topontwerpers van Italdesign en Porsche had een vinger in de pap bij de ontwikkeling van de motor en aandrijflijn. Desondanks had die Ibiza een saai imago.

Na de overname door VW, werd de Ibiza meer en meer gebaseerd op Duitse technologie, met heden ten dage erg veel verwantschap met de Volkswagen Polo en [Skoda Fabia°(https://www.2dehands.be/autos/skoda/fabia/).

Een tweede Ibiza generatie werd geïntroduceerd in 1993. Daarmee gooide het Spaanse bedrijf het over een andere boeg. Het profileerde zich erg duidelijk als een jong en dynamisch merk en de snelle (voornamelijk turbodiesels) versies werden populair onder het jonge volkje. Ze werden niet zelden uitgevoerd in hevige kleuren. Die trend zette zich ook nog door in de derde generatie die van 2002 tot 2008 van de band liep.

De belangrijkste Seat

De Ibiza is van cruciaal belang voor Seat. Hoewel het gamma tegenwoordig vijf productfamilies kent (Mii, Ibiza, Leon, Altea en Alhambra), staat deze compacte Seat in z’n eentje garant voor zo’n 40% van de productie.

Getekend door een Belg

De vierde generatie vloeide uit de pen van onze landgenoot Luc Donckerwolke, die daarvoor onder meer instond voor design bij VW, Skoda en Lamborghini. Bij deze jongste generatie omarmt Seat weer meer rationele kenmerken en staan onder meer zuinigheid en gebruiksgemak veel meer centraal. Snelle versies zoals de Ibiza FR en Ibiza Cupra blijven echter deel uitmaken van het gamma.

Ook een break en een vierdeurs

Het aanbod Ibiza bestond van meet af aan als drie- en als vijfdeurs. Tegenwoordig is er echter ook een break. Een vierdeurs-afgeleide staat in het gamma als Toledo.

Drie- en viercilindermotoren, extra zuinige Ecomotive

Het motorenpalet voor de Ibiza is erg breed en omvat drie- en viercilindermotoren bij zowel de benzines als de diesels. De jongste generatie, die reeds makkelijk in occasie te vinden is, werd als benzine geleverd met minimaal 60pk en maximaal 180pk. De 1.2l is hier de motor die het moet stellen met drie cilinders. Die produceert een wat ruigere klank die door veel mensen als sportief wordt ervaren. De instap-diesels hebben eveneens drie cilinders. In die categorie passen een 1.2 TDI en 1.4 TDI met maximaal 80pk. Erboven vinden we 1.9 TDI’s tot 2009. Sindsdien zijn deze modellen vervangen door 1.6 TDI’s en 2.0 TDI. Vermogens variëren van 90 tot 143pk. De zuinigste versies dragen al geruime tijd het Ecomotive-label. Die zijn in occasie vaak net iets duurder.

Alternatieven voor de Seat Ibiza

Er is ruime keuze voor wie een alternatief zoekt. Omwille van het technische verwantschap kijk je best ook eens naar een VW Polo of Skoda Fabia. En natuurlijk dringen ook Fransen zich op: een Citroën C3, Renault Clio of Peugeot 207 / 208 bijvoorbeeld. Of een model uit het verre Oosten? Een Toyota Yaris, Nissan Note, Hyundai i20 of Getz of een Kia Rio. Ze zitten allemaal in elkaars vaarwater.

Een tweedehands Seat Ibiza kopen

Al voor minder dan 1.000 euro kan je beginnen shoppen naar een Ibiza. Maar voor echt goede exemplaren ben je wat meer geld kwijt. Een exemplaar van de jongste generatie is er vanaf ruwweg 6.000 euro. De breaks (Ibiza ST) en Coupé’s (Ibiza SC) zijn veel zeldzamer dan de vijfdeursversie. En er zijn een pak meer diesels te vinden dan benzines. Dat heeft alles te maken met de voormalige steunmaatregelen van de Belgische regering. Die waren gebaseerd op de CO2-uitstoot wat de populariteit van de diesels ook in dit segment een duw in de rug gaf.