Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Renault Clio Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Renault Clio


  • Van stadsauto tot gezinswagen
  • Opvolger Renault 5
  • Als hatchback of break
  • Snelle Renault Clio RS

De Renault Clio werd in 1990/1991 voorgesteld als opvolger van de erg populaire Renault 5. Hij werd prompt verkozen tot Auto van het Jaar. Toen werd hij aanzien als een stadswagen, maar de drie achtereenvolgende generaties groeide het model steeds. Groter, ruimer en veiliger, doet hij nu net zo makkelijk dienst als instap-gezinswagens. Of als ultieme hot hatch, want al vanaf de eerste generatie heeft Renault erg gesmaakte snelle versies in het programma. De Clio Williams is bijvoorbeeld al erg gegeerd bij verzamelaars. En dan is er ook nog de ronduit uitzinnige Clio V6, waarbij Renault een zescilinder op de achterbank lengde. Met 230pk is het nog steeds de krachtigste Clio uit de geschiedenis. De nieuwe Clio RS puurt uit zijn 1.6l turbomotor echter ook een erg respectabele 200pk.

Beschikbare versies

De Clio was er van meet af aan met drie of met vijf deuren, maar het merk koos nooit voor een duidelijk verschil in positionering. Vandaar dat het bij de vierde generatie, die in 2012 voorgesteld werd, besloot de Clio alleen nog in z’n versie met vijf deuren te leveren. Ter compensatie werd de deurgreep voor de passagiersdeuren verstopt, zodat elke Clio er een beetje uitziet als een driedeurs. En er is ook weer een break (GranTour). Een duidelijk signaal dat de Clio inmiddels opgroeide tot gezinswagen. Eronder werd ruimte gecreëerd voor de Twingo. Inmiddels is ook die al aan z’n derde uitgave toe.

Alternatieven voor de Renault Clio

Deze fransoos is zeker niet de enige auto uit de instapklasse die opgroeide. Alleen uit Frankrijk komt de Peugeot 208 die ongeveer dezelfde groeicurve volgt, doch niet als break te koop is. En de Citroën C3, die er evenmin is met zo’n functioneel koetswerk. Sterker nog, eigenlijk is de jongste Clio op dat vlak een beetje een unicum. Zelfs volumekoning Volkswagen heeft geen break van z’n Polo. Concurrenten als een Toyota Auris, Nissan Note, Hyundai i20 of Kia Rio? Evenmin.

Almaar zuiniger

Historisch gezien was de Clio erg lang een auto die voor z’n grootte riant gemotoriseerd was. De prestaties zijn doorgaans erg goed. De jongste generatie heeft efficiëntie de prioriteit gekregen en is de Clio vooral erg zuinig geworden. Zelfs wanneer het om benzineversies gaat. Daar zorgt een geavanceerde 0,9l turbomotor voor. Bij de diesels is het al jaren de (nu volledig betrouwbare) 1.5l dCi die het mooie weer maakt. De dCi 90e neemt zelfs genoegen met slechts 3,5l/100 of 82g g/km CO2-afgifte.

Aanbod occasie Renault Clio’s

De Belgische occasiemarkt kent steevast een uitgebreide aanbod Clio’s. Daarbij valt op dat wat oudere versies, waarvan goede exemplaren al te koop zijn voor enkele duizenden euro’s, wat vaker worden aangeboden met benzinemotoren en er van beter uitgeruste, recente versies merkbaar meer dieselversies terug te vinden zijn. Drie- en vijfdeursauto’s vormen het overwicht, maar ook de GranTour duikt al in de tabellen op. De Clio is een populaire auto bij zowel leasingmaatschappijen als verhuurfirma’s. Het loont dus in elk geval de moeite om te informeren naar de oorsprong van de auto in kwestie. Hou er ook rekening mee dat de tweede generatie Clio zo populair was dat hij als Clio Campus beschikbaar bleef in het gamma. De Clio III was er van 2005 tot 2012. De Clio II bleef exact even lang, maar werd al in 1998 geïntroduceerd.