Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Pontiac

.
Informatie

Pontiac

De historie van het merk Pontiac begint in een gelijknamige stad in de staat Michigan. Reeds in 1893 richt Edward Murphy een bedrijf op en begint hij met het produceren van voertuigen onder de naam Oakland Motor Company. Enkele jaren later zal General Motors zich inkopen in het bedrijf en de naam Pontiac lanceren. Pontiac staat van oorsprong bekend op zijn muscle cars en blinkende uitvoeringen van chroom en zilver. In 1935 begint Pontiac met het toevoegen van een chroom afwerking in het midden van de motorkap en de koffer, de “Silver Streak”. Vanaf de jaren ’70 breedt het gamma sterk uit, maar in 2008 besluit General Motors om het merk op te doeken.

Muscles cars en de Grand Am

De eerste muscle car nog in het gezamenlijk geheugen is de Pontiac GTO uit 1964. Origineel was de GTO een optiepakket voor de Pontiac Tempest en een knipoog naar de Ferrrari 250 GTO. Maar door de hoge verkoopcijfers in de jaren ’60 en ’70 claimt Pontiac nog steeds de GTO benaming. In diezelfde periode ontstaat de Pontiac Firebird. Pas in 2002 staakt Pontiac de productie van dit model. De Firebird is een tweedeurs hardtop of cabriolet, die veel weg heeft van een flesje Coca Cola.

Nog noemenswaardig tenslotte is de Pontiac Grand Am, de kleine gezinswagen van Pontiac. Ver voor op zijn tijd in de Verenigde Staten in 1973, wordt de productie in 1975 gestaakt en in 1978 terug opgenomen. De Grand Am brengt de aftree van de Amerikaanse muscle car met zich mee en vele generaties kleinere modellen zullen volgen.

Solstice, G6 en G8

In 2008 werden nog 267.000 auto's onder de merknaam Pontiac verkocht. Daarmee was Pontiac na Chevrolet en GMC het best verkochte automerk binnen GM.Toch besloot GM in april 2009 het merk Pontiac op te doeken. Enkele van de laatste designs waren de Pontiac Solstice en de G8. De Solstice is de Amerikaanse (en goedkopere) versie van een BMW Z3 en de G8 is een kopie van de Holden Commodore, maar dan met een Pontiac label. De G8 was de eerste volwaardige “full-size” wagen sinds de Bonneville en de GTO. Ter vervanging voor de G8 kondigde Chevrolet later de SS aan.

in 2004 werd de Grand Am vervangen door de G6. Het kleinere broertje van de G8 heeft hetzelfde onderstel als de Saab 9-3 en de Chevrolet Malibu. Tijdens zijn lancering schonk Pontiac een gloednieuwe G6 aan iedereen in het publiek van The Oprah Winfrey Show.

Al tien jaar uit productie

Zo goed als zeker is de toekomst van Pontiac onbestaande. In 2010 roldde de laatste auto van de band en zou GM zich verder concentreren op zijn 4 resterende merken: Chevrolet, Buick, Cadillac en GMC.

dood is het merk echter nog lang niet. Oude muscle cars maken een heropleving en tweedehands Pontiacs zijn zeer gewild. Net als een goede wijn of een schilderij kan de waarde van een wagen uit productie snel verdubbelen.