Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Peugeot 205 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Peugeot 205


  • Erg populaire hatchback van Peugeot
  • Gelanceerd in 1983 als opvolger voor Peugeot 104
  • Legendarische Peugeot 205 GTI en 205 Rally
  • Cabrio sinds 1985
  • Erg lange carrière, tot 1998

Peugeot lanceerde de 205 in 1983. Het was de opvolger van de 104, maar het model betekende een beetje een revolutie ten opzichte van dat model. En het was onmiddellijk een succes. Het redde Peugeot, en dat is geen overdrijving. Het merk zat begin jaren tachtig met een flinke kater door de overname van Simca en Sumbeam (die onder de merknaam Talbot werden geparkeerd). Hij bleef uiteindelijk 15 jaar in productie zonder echt grote wijzingen en zonder dat de populariteit van het model echt taande. Een cabriolet kwam al 2 jaar na de introductie van de hatchbak en ook die bleek in z’n segment erg populair.

Ruim motorenpalet

Zoals je kan verwachten van een model dat zo lang in productie bleef, is het aanbod uitvoeringen en motoren enorm. De 205 werd geleverd vanaf 45pk tot bijna het drievoudige voor de topversies. Dat waren de legendarische 205 GTI’s met een 1.6 met 115pk en later een 130pk sterke 1.9. Deze autootjes worden algemeen beschouwd als horend tot de beste ‘hot hatches’ aller tijden. En ze waren zowat de enige die konden tippen aan de even zeer gereputeerde Golf GTI. Het gros van de 205jes was vanzelfsprekend meer bescheiden gemotoriseerd. Het aanbod startte al bij een 1.0l. Maar zelfs die had de reputatie goed te rijden, wat vooral te danken was aan de oordeelkundig afgestelde ophanging en de prettige stuurinrichting dan aan snelheid.

Peugeot introduceerde zelfs ooit een 205 Rallye. Die moest het dan wel stellen met een door een carburator gevoede 1.3l met ‘slechts’ 102pk, maar hij was om gewicht te besparen wel van comfortitems en isolatie ontdaan waardoor hij minder dan 800kg woog. Samen met een sportonderstel en sterkere remmen bleek het een erg geslaagde mix voor wie het summum in stuurpret wou. Zowel de GTI’s als de Rallye worden inmiddels naar waarde geschat en zijn op weg om echte eighties klassiekers te worden.

Alternatieven voor de Peugeot 205

Je kan een Peugeot 205 gerust naast een Golf van de eerste of tweede generatie plaatsen. Of naast een recentere Polo. Andere in hun tijd populaire alternatieven waren een Opel Corsa of Fiat Uno.

Een occasie Peugeot 205 kopen

Een speurtocht op 2dehands.be onthult dat de 205 een ideale auto is om mee te leren rijden, voor studenten of als tweede of derde gezinswagen voor sporadisch gebruik. Goed rijdende exemplaren zijn immers al zeer democratisch geprijsd. De toppers in prijs zijn vanzelfsprekend de 205 CTI (eigenlijk een GTI cabrio), de 205 GTI en de 205 Rally. Vooral exemplaren in originele staat wisselen al van eigenaar voor € 5.000 à € 7.500 en de prijs gaat slechts één richting uit.