Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Opel Vectra Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Opel Vectra


  • Gelanceerd in 1988
  • Opvolger Opel Ascona
  • Afgeleide model Opel Signum
  • Drie generaties tot 2008
  • Gekend als degelijke gezinswagen en ruime break

Opel lanceerde de Vectra in 1988 als opvolger van de Ascona. Deze vertegenwoordiger in de Duitse middenklasse zou exact 20 jaar en 3 generaties lang die naam dragen. In 2008 werd hij afgelost door de Insignia.

De eerste Vectra (Vectra A) werd door het merk gebouwd tot 1996. Het was in z’n klasse een weinig uitzonderlijke auto. Niet in positieve zin of op vlak van design, maar evenmin in de andere richting. De tweede uitvoering stond in de catalogus tot 2002. Bij die auto had Opel al wat meer aandacht voor de uitstraling en waren bijvoorbeeld de erg verkleurende kunststoffen bumpers niet langer onderdeel van het recept. De Vectra C, de auto die nu het vaakst voorkomt in de occasielijsten, was niet de meest populaire generatie ooit, maar wel zowat de beste. Nochtans had Opel z’n huiswerk gemaakt want, zoals gezegd, is de break erg ruim en was de Duitse middenklasser daarnaast ook verkrijgbaar als vier- en als vijfdeurs. Maar zijn lijnenspel werd door de massa als iets te stoffig en inspiratieloos bestempeld. Opel maakte dat in 2008 bij de lancering van de Insignia ruimschoots goed, maar die auto is toch wat minder praktisch dan deze Vectra.

Enorm motorenaanbod

De Vectra is altijd al leverbaar geweest met een groot aantal motoren. Daarbij zaten eerder compacte benzines tot krachtige zescilinders die - bij de laatste generatie - ook in de sportieve Vectra OPC te vinden waren. In België is dat echter weinig van belang. Bij ons worden ruime middenklassers immers bijna automatisch met een dieselmotor besteld. En de Vectra heeft er in z’n carrière van twee decennia een aantal van versleten. Eerst waren ze 1,7l groot, later waren er diesels met slagvolumes van 1,9 liter, 2 liter, 2,2 liter en zelfs een 3-liter V6.

Opel Signum

In 2003 introduceerde Opel de Signum. Dat was een auto die technisch gebaseerd was op de Vectra en waarvan de snuit er grote gelijkenissen mee vertoonde. Maar de achterpartij was compleet anders. De Signum hield het midden tussen een break en een monovolume en was tegelijk een poging van Opel om meer upmarket te gaan. Het model werd tot 2008 gebouwd, maar was geen succes. Een opvolger is er niet.

Alternatieven voor de Opel Vectra

De belangrijkste concurrenten van de Vectra waren de Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Peugeot 405/406 en de Citroën Xantia /C5. Voor wie op zoek is naar een occasie Vetra zijn dat ook vandaag nog steeds de meest voor de hand liggende uitwijkmogelijkheden. En vergeet ook de Toyota Avensis niet.

Een occasie Opel Vectra kopen

Recente Opel Vectra’s zijn nog steeds behoorlijk modern. Ze hebben de gebruikelijke veiligheidsfeatures en vaak een hoog comfortniveau. Maar erg duur zijn ze niet. Een Vectra die in occasie meer dan € 10.000 kost, is een regelrechte zeldzaamheid. De gemiddelde prijs van een exemplaar op 2dehands.be bedraagt slechts € 4.000. En ook die zijn nog van de jongste generatie. Als hij wat ouder mag zijn, kan je je budget gerust nog eens halveren.

Breaks zijn in dit segment erg populair, maar omdat Vectra meer particuliere kopers kende dan bestuurders van firmawagens, zijn de vier- en vijfdeursversies op de occasiemarkt talrijker dan de ronduit gigantische stationwagon. Maar ongeacht het koetswerk zijn dieselmotoren veruit het populairst. Ruim 70% van de op de occasiemarkt aangeboden Vectra’s hebben die krachtbron aan boord.