Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Opel Meriva Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Opel Meriva


  • Compacte monovolume
  • Gelanceerd in 2003
  • Tweede generatie in 2010, met opvallende achterdeuren
  • Beschikbaar met kleine, zuinige diesels

Om en bij de eeuwwisseling was een compacte monovolume het trendy voertuigmiddel bij uitstek. Vooral bij jonge gezinnen, die het plaatsaanbod wisten te appreciëren en bij mensen met een gezegende leeftijd die dan weer in hun nopjes waren met de hogere zitpositie en de makkelijke in- en uitstap. Opel speelde in 2003 handig in op de trend door de Meriva te introduceren, gebaseerd op de Corsa uit die tijd. Een kleine broer voor de dan reeds erg populaire Zafira. Geen spannende auto, maar wel een erg functioneel en eerlijk vervoersmiddel. Het was een schot in de roos.

Tweede generatie Meriva

Aan dat spannende wilde Opel wat doen bij de tweede generatie van de Meriva die in 2010 werd voorgesteld. De doorgaans erg conservatieve Duitsers pakken daarom uit met groter en volwassener geworden monovolume, ditmaal gebaseerd op de Opel Astra. Nog steeds met vijf deuren, maar ditmaal gaan de achterportieren open in tegengestelde richting. De fabrikant beweert dat het op die manier vooral makkelijker is om kleine kinderen bij het in- en uitstappen te helpen.

Benzine of diesel, handgeschakeld of automaat

De instapmotor van de jongste Meriva is een 100pk sterke 1.4l. Die motor is er ook met een turbo in twee varianten: met 120 of 140pk. En er is zelfs een versie op gas die EcoFlex heet. Dieselrijders hebben tegenwoordig de keuze uit een kleine maar dappere 1.3 liter met 95pk (die ook al leverbaar was op de eerste versie) en een nieuwe 1.6l ‘fluisterdiesel’ die 136pk opwekt. Die motor loste de 1.7 diesel van Opel af. Een motor die in bijna elk product van het merk terug te vinden was en in de Meriva maximaal 110pk leverde. Die diesel is niet de stilste op de markt, maar hij is wel relatief zuinig en robuust.

De instapmotoren zijn allen gekoppeld aan een handbak. Met vijf versnellingen voor de oudere modeljaren, maar tegenwoordig meer en meer met een zesbak. Die is stiller en zuiniger, vooral op de snelweg. Een automaat was beschikbaar, maar wie er één wil, zal die alleen vinden in combinatie met de krachtigste motorversies.

Alternatieven voor de Opel Meriva

Alternatieven voor een tweedehands Opel Meriva zijn in verschillende segmenten te vinden. Als het een compacte monovolume moet zijn, dan kan je bijvoorbeeld gaan kijken bij een Renault Grand Modus, een Kia Venga, Citroën C3 Picasso of Hyundai ix20. Of een Toyota Yaris Verso bijvoorbeeld. Maar ook de zogeheten ludospaces kunnen een uitweg bieden. Zie ogen minder als een personenwagen - omdat ze in essentie gebaseerd zijn op een bestelauto, maar de Peugeot Partners, Renault Kangoos en Citroën Berlingos van deze wereld bieden erg veel waar voor hun geld. Je kan tenslotte ook uitwijken naar gewone personenwagens met een wat hogere zit. Een Nissan Note bijvoorbeeld, maar ook een Peugeot 307 of een VW Golf Plus vallen in die categorie.

Een tweedehands Opel Meriva kopen

Goed nieuws! Er is keuze zat. Exemplaren van de eerste generatie met een wat hogere kilometerstand zijn er al vanaf € 2.000. Exemplaren van de jongste generatie (met tegengesteld openende achterdeuren) kosten gauw € 10.000 en meer.

Omdat nogal wat Meriva’s door particulieren gekocht zijn, is er nog een relatief groot aanbod benzinewagens. Iets meer dan 30% van de op 2dehands.be aangeboden occasies is voorzien van zo’n motor. Versies met een automaat zijn wel een uitzondering.