Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Opel Corsa Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Opel Corsa


  • Beschikbaar als drie- en vijfdeurs
  • Compacte hatchback van Opel (B-segment)
  • Vier generaties Opel Corsa, sinds 1983
  • De snelle Corsa’s: vroeger de GSI, nu de OPC

Wanneer Volkswagen in 1975 met de Polo op de markt kwam, moest Opel wel reageren en zelf een compacte auto onder de - toen nog - Kadettpositioneren. Dat werd de Corsa, die in 1983 werd geïntroduceerd. Hij is er als driedeurs en vijfdeurs, maar uit de beginjaren van het model dateert ook nog een sedan. Op andere markten was er zelfs een break.

Opel Corsa E

Opel introduceerde in 2014 een nieuwe generatie van de Corsa. De vierde al. Die is niet groter dan z’n voorganger en tikt af op de psychologische (lengte-)grens van 4 meter. Beide koetswerkversies zijn bovendien exact even ruim, al gaf Opel de driedeurs een wat dynamischer profiel, vooral ter hoogte van de achterste zijruiten.

Kwaliteiten

De Opel Corsa staat algemeen bekend als een degelijke, voorspelbare auto. Dat is hij ook altijd al geweest. De jongste twee generaties zet Opel steevast meer in op technologie en uitrusting. Daardoor kan het zomaar dat een Corsa is uitgerust met bijvoorbeeld een verwarmbaar stuur.

De Duitsers waren er jaren geleden al als de kippen bij om een kleine dieselmotor te introduceren. Een 1.3l die door Fiat wordt gebouwd en ook daar dienst doet in compacte modellen. Je vindt hem onder meer in de populaire Fiat 500, Panda en Punto. Daarnaast was er ook nog een 1.7l dieselmotor - een robuuste eenheid. Benzinerijders hebben de keuze uit alles van een 1.0l tot een 1.6l. Het zijn bijna uitsluitend viercilinders, maar recent werden ook driecilinder benzinemotoren geïntroduceerd. Het gros van de versies in ons land is uitgerust met een handbak, maar er is ook al tijden een automaat leverbaar.

De snelste Opel Corsa

De OPC-afdeling (wat staat voor Opel Performance Center) richt zich al 15 jaar uitsluitend op de ontwikkeling van de snelste modellen van het merk. En ook van een Corsa. Die Corsa OPC nam als het ware de fakkel over van de Corsa GSI die in de beginjaren de rol van pocket-rocket voor z’n rekening nam. Inmiddels zijn de OPC’s, voorzien van een 1,6l turbomotor, al ruim 200pk sterk.

Vier generaties

Er zijn inmiddels vier generaties van de Corsa. De eerste kwam in 1983 en bleeft 10 jaar in productie. In ’93 was er een tweede Corsa en in 2000 werd die weer afgelost door generatie 3. De vierde productversie werd gelanceerd in 2014. Die oogt anders dan generatie 3, maar hij is er in grote mate op gebaseerd. Vandaar dat de afmetingen nauwelijks afwijken.

De populairste Corsa’s

Hoewel de 1.3l dieselmotor van de Corsa in ons land fiscaal interessant is en hij een lage CO2-uitstoot heeft, kiest het gros van de klanten voor benzinemotor. Wellicht omdat de Corsa vaak wordt gebruikt om relatief korte afstanden af te leggen. Tweedehandsvoertuigen van dit type hebben daarom ook vaak een eerder lage kilometerstand. Bij de actuele benzines is de 1.0l met 65pk de populairste. Daarna volgt de 1.2 benzine met 85pk. De verdeling tussen drie- en vijfdeursversies is dan weer nagenoeg gelijk.