Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Opel Agila Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Opel Agila


  • Compact aan de buitenkant, groot vanbinnen
  • Samen met Suzuki ontwikkeld
  • Eerste generatie uit 2000, tweede in 2008
  • In 2015 afgelost door Opel Karl

De Agila is Opel’s stadsrakker. Het is in de eerste plaats een functionele en praktische auto die z’n binnenruimte wil maximaliseren. Tegelijk is hij eerder gunstig geprijsd en maakt hij z’n wat saaie lijnenspel graag goed met fleurige designs en kleuren.

Bijna 15 jaar lang was de Agila de kleinste Opel. Hij was de vrucht van een samenwerking met Suzuki. De eerste generatie was gebaseerd op de Suzuki Wagon R. Die werd in 2000 geïntroduceerd en in 2008 vervangen door een nieuwe uitvoering. Ditmaal fungeerde de Suzuki Splash als donorauto. Daardoor nam de lengte toe van 3,5 naar 3,72m. Tegelijk werd het model ook minder hoekig.

De Agila was uitgerust met een kleine benzinemotor van 1,0 of 1,2l (afhankelijk van het jaartal). En de recentste generatie werd ook uitgerust met een 1,3l dieseleenheid. Die was afkomstig van fabrikant Fiat. Zowel Opel als Suzuki hadden met dat merk een overeenkomst voor de levering van diesels. Die kleine zelfontbrander was erg populair omwille van CO2-steunmaatregelen in het verleden.

Ruim aan de binnenkant

Hoewel de Agila, zoals gezegd, slechts 3,7m lang is, passen er toch minstens vier volwassenen in. En zij beschikken over opvallend veel ruimte. Dat komt doordat er in de hoogte is gewerkt. Daarnaast is er nog minimaal 225l bagageruimte beschikbaar. Erg respectabel voor zo’n klein auto. Bovendien kan de bagagecapaciteit uitgebreid worden tot wel meer dan 1.000 liter als de achterbank wordt weggeklapt. Elders in het interieur zitten nog meer slimme voorzieningen. Een bergvakje in het midden van het dashboard bijvoorbeeld.

De Agila van de tweede generatie beschikte steevast over veiligheidsvoorzieningen die tegenwoordig nog steeds niet beschamend zijn. Denk maar aan airbags voor bestuurder en passagier en zij-airbags. Hogerop in het gamma vind je dan ook zaken als centrale vergrendeling met afstandsbediening en airconditioning.

Opgevolgd door Opel Karl

De Agila werd in 2014 met pensioen gestuurd. Z’n opvolger heet Karl en is niet langer de vrucht van een samenwerking met Suzuki. Deze kleine Opel is binnenshuis ontwikkeld en leent in grote mate de onderdelen van de Chevrolet Spark waarvan de roots teruglopen tot de overname van Daewoo door Opel-moederhuis General Motors. De Karl wordt dan ook in Zuid-Korea gebouwd.

Alternatieven voor de Opel Agila

De meest rechtstreekse concurrent voor de Agila is de Wagon R en Splash van Suzuki. Nogal wiedes, het is identiek dezelfde auto. Wie een wat recenter exemplaar overweegt kan echter ook z’n blik laten dwalen over de VW Up!, Skoda Citigo en Seat Mii - de drieling van de Volkswagen-group. Of de Toyota Aygo, Peugeot 108 en Citroën C1. Nog eens drie identieke auto’s die echter minder de kaart van de ruimte uitspelen.

Een occasie Opel Agila kopen

Wie een goedkope en praktische occasie zoekt, is bij de Agila aan het juiste adres. De auto van de eerste generatie kost op 2dehands.be zelden meer dan € 5.000. En de jongste uitvoeringen worden eigenlijk nooit duurder dan € 9.000. Hoewel een diesel eigenlijk niet aangewezen is voor kleine afstanden, bestaat ruwweg de helft van het aanbod toch u