datum (recent)
6.331 resultaten

Opel

Opel bestaat al meer dan 150 jaar. Het is al in 1862 opgericht door Adam Opel, wiens naam het bedrijf nu gebruikt voor z’n trendy stadsauto. Het maakte eerst naaimachines en fietsen, maar in 1899 kwam daar een eerste auto bij. Tegen 2014 was Opel de grootste Duitse producent van gemotoriseerde voertuigen.

Onderdeel van General Motors

In 1919 verkeerde Opel ondanks grote verkoopsvolumes in crisis. Het werd vervolgens overgenomen door General Motors dat nog steeds eigenaar is. Het hoofdkantoor bleef al die tijd echter in Rüsselsheim waardoor de fabrikant ondanks innige banden met het Amerikaanse moederhuis nog steeds kan claimen Duits te zijn. Opel staat overigens in voor een groot aantal ontwikkelingen van GM, en al helemaal als het op de techniek voor de Europese markt aankomt. Geen enkel ander GM-merk kan Opel in Europa nog maar benaderen. Opel-modellen worden ook geëxporteerd naar onder meer de VS (waar ze veelal als Buick in de catalogus staan) en Australië (waar ze merknaam Holden krijgen).

Zoeken naar een markpositie

Opel zoekt de jongste tijd naarstig naar een eigen stek op de markt. Moederhuis General Motors besloot om Chevrolet als budgetmerk te positioneren in Europa en gaf het Duitse bedrijf daarom de opdracht om het hogerop te gaan zoeken. Maar niet eens een decennium na de introductie van Chevrolet trok het merk zich weer terug uit Europa. Opel kan en zal daarom een groter deel van de markt afdekken en modellen aanbieden die zowel de meerwaardezoeker als de (toekomstige) budgetkoper aanspreken. De slogan ‘Wir leben Autos’ moet de passie voor het product benadrukken, net als z’n Duitse origine. En dat duidt erg duidelijk op wat Opel wil zijn: erg Duits maar zonder het prijskaartje van pakweg een VW of Audi.

Altijd in de Top 10

Opel heeft het even moeilijk gehad in België, onder meer door de sluiting van de Antwerpse fabriek waar tot het eind de Astra van de band liep. Niettemin weet het merk al die tijd een top 10 positie in de verkopen vast te houden. Dat is te danken aan een gamma dat perfect de kern van de markt afdekt. Een compacte auto: Corsa, een middenklasser: Astra, een ruime gezinswagen: Insignia. Twee monovolumes zijn er ook: de compacte Meriva en de grotere Zafira. Een middelgrote SUV? Jawel: de Mokka. Echte stadsmussen? De Agila en opvolger Karl. En de Opel Adam.

Sportieve Opels

Al sinds de jaren zestig brengt Opel met de regelmaat van de klok een sportief getint model op de markt. Eerst was er de Opel GT die te boek stond als een betaalbare Corvette en er zelfs uiterlijk een beetje op leek. Dan was er de Manta, de Calibra, de Tigra en zelfs de Opel Speedster die samen met Lotus werd ontwikkeld. En is 2007 kwam dan voor heel even een nieuwe Opel GT, gebaseerd op de Amerikaanse Pontiac Solstice.

Tegenwoordig worden sportieve bestuurders door Opel op hun wenken bediend door OPC. Dat letterwoord staat voor Opel Performance Center. Dat zorgt voor extra pittige versies van bestaande modellen voor de meest veeleisende bestuurders. Er bestaan onder meer een Corsa OPC, Astra OPC, Insignia OPC en zelfs een Zafira OPC.

Occasie Opel kopen

Wie een tweedehands Opel overweegt, heeft aan keuze geen gebrek. Door de populariteit van het merk zijn is er in elk segment een groot aanbod, ongeacht of je op zoek bent naar een hatchback, break, monovolume, coupé of cabrio. Een occasie Opel is meestal wat betaalbaarder dan de andere Duitse merken. Daarnaast kan wie een Opel koopt toch profiteren van een uitgebreid dealernet en een erg grondige dienst naverkoop. Ook bij oudere modellen zijn er geen problemen om aan onderdelen te geraken, mocht er toch wat fout lopen. Stukken zijn ook vaak in occasie te koop.

Toon meer