Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mercedes-Benz SL Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mercedes SL Klasse


  • Achterwielaangedreven cabriolet
  • Al op de markt sinds 1954
  • Mercedes Gullwing is de duurste Mercedes van allemaal
  • Tot wel meer dan 600pk
  • Hoogtechnologisch en luxueus

Al in 1954 produceerde Mercedes een eerste SL. De letters staan voor Sport Leicht, waar je uit kan afleiden dat het gaat om een lichte sportwagen. Het eerste type heette 300SL en schreef meteen geschiedenis door z’n sportieve successen enerzijds, en z’n vleugeldeuren anderzijds. Al meteen was er bij de eerste generatie ook een cabrio. Een auto die er uiterlijk grotendeels hetzelfde uitzag, maar die een ander onderstel had. De vleugeldeuren waren immers geen showitem, maar noodzaak. Voor de stevigheid liepen er immers extra balken door de flank. Inmiddels is de SL van de eerste generatie één van de meest gegeerde Mercedes-oldtimers. De prijs voor zeldzame uitvoeringen prikte al door de € 1 miljoen-grens.

Ook de daarop volgende generaties worden door vele klassiekerliefhebbers gegeerd. Inmiddels zijn er 7 generaties van het model geweest en evolueerde het van een lichte sportwagen een cabrio met stoffen dak naar een grote, luxueuze coupé-cabriolet (met stalen wegklapdak) die propvol technologie en luxueuze snufjes steekt. Zo is het model sinds 2006 beschikbaar met een actief onderstel en kan hij sinds 2016 zelfs tegenleunen in de bochten. Andere aardigheidjes zijn een nekblazer, nachtvisie, een radargestuurde snelheidsregelaar en diens meer…

In tegenstelling tot de kleinere SLK, is de SL nooit leverbaar geweest met benzines. Onder de kap zit minstens een zescilinder, maar dat zwelt aan tot een V12 met meer dan 600pk. Een erg performante, maar niet radicale auto dus.

Alternatieven voor de Mercedes SL

Het segment waarin de SL speelt is niet zo groot. Dat verklaart wellicht waarom gedoodverfde concurrenten Audi en BMW nooit met een rechtstreekse tegenspeler kwamen. Je kan natuurlijk wel naar een BMW 6-Serie Cabriolet kijken, maar dat is eigenlijk een vierzitter en geen rechtstreekse tegenprogrammatie. Wil je dichter in de buurt komen, dan moet je uitwijken naar de [Jaguar XK](https://www.2dehands.be/autos/jaguar/xk/ of de Lexus SC.

Een occasie Mercedes SL kopen

Omdat er grote variaties bestaan in leeftijd, uitrusting en motorversie kan je in heel uiteenlopende budgetklassen op zoek naar een Mercedes SL. Er zijn al exemplaren vanaf € 6.000 te vinden op 2dehands.be en dat terwijl nieuwe exemplaren ook in hun tijd al erg duur waren. Klim je op tot € 50.000 en meer dan valt op dat daar vaker klassiekers staan dan bijna nieuwe modellen. Koop je een ouder exemplaar of een heuse oldtimer, dan kan het voorvallen die uit Amerika geïmporteerd zijn. Het klimaat is er op sommige plaatsen vriendelijker voor het koetswerk, maar er zijn wel kleine verschillen in uiterlijk en vermogen.