Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mercedes-Benz S Klasse Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mercedes S-Klasse


  • Vierdeurs sedan en - sinds kort - ook tweedeurs coupé
  • Het absolute vlaggenschip van Mercedes
  • Technologisch steevast zowat de meest geavanceerde auto uit z’n tijd
  • Achterwielaandrijving of - bij recentere versies - vierwielaandrijving
  • Plug-in-hybride verkrijgbaar
  • Jongste generatie zelfs met ultrazuinige diesel
  • Op de markt sinds 1965

Mercedes beschouwt de S-Klasse als de beste auto ter wereld. Een stelling waar het zelfs van andere luxeconstructeurs weinig tegenwind op krijgt. Het is al sinds 1965, wanneer de W108 / W109 werd geïntroduceerd steevast één van de meest geavanceerde auto’s ter wereld. Van 1965 tot 1972 stond de ’S’ - wat staat voor Sonderklasse (speciale klasse dus) - achteraan. Vanaf 1972 staan de verschillende generaties als S-Klasse te boek.

De primeurs waar de S-Klasse door de jaren heen mee uitpakte zijn niet meer te tellen. We houden het daarom op een kleine bloemlezing. Zo was het in 1978 de eerste in serie gebouwde auto met ABS. En in 1981 werd het de eerste Europese auto met airbags. De jongste generatie die - zoals je hieronder kan zien - in 2013 debuteerde, was dan weer helemaal voorzien van LED-verlichting, beschikt over een systeem dat waarschuwt voor spookrijders, heeft één centraal scherm waarop bestuurder en passagier tegelijkertijd iets verschillends kunnen zien en heeft de meest uitgebreide massage- en comfortfuncties in de zetel ingebouwd van eender welk model. Het steekt zelfs Maybach (het voormalige luxemerk van Mercedes) naar de troon.

Weet welke S-Klasse je zoekt

Er zijn inmiddels zeven generaties S-Klasse gebouwd. Het loont daarom de moeite om bij je zoektocht niet alleen de commerciële benaming, maar ook de interne typebenaming te gebruiken. Die wordt door de fabriek gebruikt om de verschillende versies uit elkaar te houden en liefhebbers passen dezelfde methode toe.

W108/109 (vanaf 1965) W116 (vanaf 1972) W126 (vanaf 1979) W140 (vanaf 1991) W220 (vanaf 1999) W221 (vanaf 2006) W222 (vanaf 2013)

Hoogtechnologische motoren

De S-Klasse was traditioneel voorzien van de krachtigste motoren van Mercedes. Tot de vorige generatie bestond de kern van het gamma uit zes- en achtcilindermotoren terwijl de topversies een edele twaalfcilinder ingebouwd kregen. Dat is al zo van begin jaren negentig. Sinds die tijd zijn ook zescilinder dieselversies beschikbaar. Een kruistocht voor meer zuinigheid en efficiëntie zorgde ervoor dat de jongste generatie ook met een viercilinder leverbaar is, terwijl ook een plug-in-hybride aan de catalogus werd toegevoegd. Die combineert een erg laag opgegeven verbruik en dito CO2-uitstoot aan flinke prestaties.

Tegenwoordig is de S-Klasse van huis uit een goed uitgeruste auto, al blijft de optielijst een arm lang en zijn extra’s prijzig. Tot de jaren negentig was de S echter standaard niet eens zo rijkelijk uitgerust. Toen waren nog handgeschakelde varianten leverbaar met ronduit karige luxevoorzieningen. Die ‘kale’ S-Klasses werden gekocht voor het comfort, eerder dan voor luxe. En omdat ze groot en robuust waren. Het is niet zo uitzonderlijk dat een oudere S-Klasse een miljoen kilometers op de teller heeft.

Alternatieven voor de Mercedes S-Klasse

Decennia lang was Mercedes in de topklasse ongenaakbaar, maar tegenwoordig ondervindt het merk concurrentie. Die komt er natuurlijk van de andere Duitse premium-merken met de BMW 7-Reeks en Audi A8 op één. Maar verlies ook een Volkswagen Phaeton niet uit het oog. Uit Engeland komt de Jaguar XJ die in dit segment als een heuse ‘drivers car’ te boek staat. En uit Azië mogen we tenslotte de Lexus LS aan deze lijst toevoegen.

Een occasie Mercedes S-Klasse kopen

Hoewel een Mercedes S-Klasse altijd al een dure auto was, zijn occasies ervan vaak verrassend betaalbaar. Oudere exemplaren zijn er vanaf een paar duizend euro. Dan zal je wel nog wat de handen uit de mouwen moeten steken. Aan de andere kant van de prijsvork vindt u S-Klasses die tot wel € 100.000 aantikken, recent en in nieuwsstaat. Op 2dehands.be vindt u het allemaal.