Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mercedes-Benz M Klasse Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mercedes M-Klasse


  • Ruime SUV van Mercedes
  • Gebouwd in Mexico
  • Niet voor zwaar terrein, tenzij met off-road-pakket
  • gelanceerd in 1997
  • Ook gekend als Mercedes ML

Mercedes heeft de M-Klasse al sinds 1997 in de catalogus staan. Het voorzag daarmee de trend van de grote SUV een stuk eerder dan de concurrenten van pakweg BMW of Audi. Een zaak die wellicht in niet geringe mate te maken had met de populariteit van Mercedes in de VS. Daar had het merk al snel een grote klantenbasis die halverwege de nineties al schreeuwde om een Duits premium-alternatief voor de Amerikaanse SUV. Het overgrote deel van de M-Klasses wordt in de VS gesleten. Vandaar ook dat Mercedes opteerde voor een productie dicht bij die afzetmarkt, in Mexico. Op papier worden daar Duitse afwerkingsnormen gebruikt, maar in de praktijk haalde de M niet altijd het niveau van sommige andere auto’s van het merk. Van een beschamende assemblage was echter nooit sprake. Het blijft tenslotte een Mercedes.

Drie generaties

Inmiddels heeft Mercedes al drie generaties van de SUV geintroduceerd. De eerste draagt de interne fabrieksbenaming W163, terwijl generatie twee (die van 2005 tot 2011 van de band liep) werd geproduceerd onder de code W164. De derde editie van de SUV is er sinds 2011 en zal naar verwachting in 2018 afgelost worden. Mercedes hanteert immers netjes productcycli van 7 jaar.

Geen terreinvreter

Mercedes bouwde z’n SUV nooit met zwaar terreinwerk in het achterhoofd. Daarvoor heeft het bedrijf al sinds de jaren zeventig de G-Klasse of ‘gelande’ in productie. Maar het is nu ook niet de bedoeling dat je je meteen vast rijdt als er 2 centimeter sneeuw ligt. Vierwielaandrijving is dus wel van de partij, terwijl wie echt wil bij recentere generaties ook een terreinpakket kon aanvinken. Helemaal compleet met een reductiebak (ook wel terreinversnelling genoemd) en vergrendelbare differentiëlen en zo.

De Mercedes M-klasse biedt drie diesel- en twee benzinemotoren aan. De krachtigste diesel is de ML 450 CDI. Het topmodel van de benzinemotoren is de Mercedes ML 500 met een 387 pk sterke 5,5-liter V8-motor. Met het oog op downsizing, reduceerde Mercedes de V8 naar een cilinderinhoud van 4,7 liter bij de jongste modelupdate. Dankzij turbotechniek steeg het vermogen naar 408 pk, terwijl het brandstofverbruik omlaag ging tot 11 liter per 100 kilometer. De topsnelheid is elektronisch begrensd tot 250 km/u. De absolute topper is de ML 63 AMG, het ultieme sportmodel van de M-Klasse. Met een nieuwe zeventraps 7G-Tronic (ML 63 AMG in een gewijzigde vorm) gaat de SUV door zijn versnellingen.

Alternatieven voor de Mercedes M-Klasse

Wie shopt voor een Mercedes M-Klasse, kan bijna niet anders dan ook eens kijken wat er van Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, Audi Q7 of BWW X5 in de aanbieding staat. Als het aankomt op positionering, dan komt de Volkswagen wellicht nog het beste in de buurt. De andere namen hierboven meten zich een wat sportiever imago aan.

Een occasie Mercedes M-Klasse kopen

Wie op zoek is naar een Mercedes M-Klasse hoeft niet noodzakelijk een groot budget uit te trekken. Het is niet de meest waardevaste ‘Benz’ aller tijden, wat betekent dat er op 2dehands.be best wel wat koopjes te vinden zijn. Een exemplaar van de eerste generatie is er al vanaf € 5.000. En voor € 12.000 en meer zit je al tussen exemplaren van de tweede generatie te shoppen. Die waren luxueuzer en ogen ook meteen pak moderner.