Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mercedes-Benz CLK Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mercedes CLK


  • Elegante Coupé en cabriolet, evenwaardig aan Mercedes C-Klasse
  • Twee generaties
  • Opgevolgd voor Mercedes C-Klasse Coupé
  • Breed motorenpalet met benzine én diesel
  • C(oupé) L(eight) K(ompact)

De CLK is Mercedes compacte Coupé en Cabriolet. Hij is gebaseerd op twee generaties van het platform van de C-Klasse: W202 en W203. Twee onderstellen met een reputatie voor een uitstekend weggedrag en een hoog comfortniveau. De naam bestaat uit de samentrekking van de Duitse woorden Coupé, Leight en Kompact. Een terminologie die na de lancering van almaar compactere modellen van het merk met de Ster enigszins achterhaald is.

Eerste generatie uit 1996

Mercedes introduceerde de eerste generatie CLK in 1996. Die was gebaseerd op de C-Klasse die drie jaar eerder op de markt kwam. Hoewel het model met interne typebenaming C208 in principe de brug met het compacte segment moest slaan, zorgde Mercedes wel voor een erg hoogwaardige afwerking. Die overklaste niet zelden die van de Mercedes E-Klasse die nochtans hoger op de ladder staat. De vormgeving hintte eveneens naar de E-Klasse. Vooral de snuit met dubbele ronde of ovalen optieken kon je beschouwen als een verwijzing naar de E. Op motorisch vlak was de CLK in eerste instantie te koop met viercilinder benzinemotor met vermogens van 136 of ruim 190pk, maar al snel volgden krachtiger versies met zes en acht cilinders in de plaats van viercilinderversies. Laat in 1999 werd de eerste generatie op een facelift getrakteerd. Tegen die tijd verscheen ook een eerste AMG-versie.

Tweede generatie Mercedes CLK

In 2002 kwam Mercedes met een tweede modelgeneratie van de volwaardige vierzitter op de markt. Ook die was weerom verkrijgbaar met een erg breed motorenpalet, waaronder ook dieselmotoren. Net als bij de eerste generatie had Mercedes de voorkeur gegeven aan een koetswerk dat vooral elegantie benadrukte, en zich niet te sportief opstelde. Je beschouwt de CLK dan ook het best als een volwaardige reiswagen, met het comfort dat erbij hoort.

Conventionele Cabrio

De CLK bestaat niet uitsluitend met een stalen dak (al dan niet voorzien van een schuifdak), maar ook als cabriolet. Die staat te boek als een volwaardige vierzitter, maar de achterste zitplaatsen zijn natuurlijk wel wat krapper dan bij de reguliere coupé. Het is een erg conventionele cabriolet die altijd voorzien was van een geautomatiseerde stoffen kap. Die vouwt netjes weg onder de gordellijn, wat - alweer - een erg elegant en verzorgd profiel oplevert.

Alternatieven voor de Mercedes CLK

Door de nadruk te leggen op comfort en finesse, eigende Mercedes zich een eigen hoekje toe in de categorie van de premium Duitse coupé’s. De auto kwam dan wel overduidelijk uit tegen een BMW 3-Serie Coupé en Cabrio of de Audi’s van z’n tijd (A4 Cabrio en Audi Coupé en in recentere tijden de overeenkomstige versies van de Audi A5), maar die twee zetten in de eerste plaats hun sportieve kanten in de verf. Dat betekent overigens niet dat de Mercedes op vlak van rijeigenschappen niet met ze mee zou kunnen. De CLK is meer dan verdienstelijk op dat vlak.

Een occasie Mercedes CLK kopen

Hoewel de Mercedes CLK geen abnormaal populaire auto was, wordt je op 2dehands.be steevast een ruim aanbod voorgeschoteld. Dat komt omdat deze auto’s doorgaans een lange levensduur hebben, spaarzaam zijn gebruikt (omdat ze bijvoorbeeld de tweede wagen van een gezin waren) en goed onderhouden zijn. En toch zijn ze als occasie niet zo duur. Er staan al exemplaren te koop vanaf amper € 2.000. De prijsvork voor de beste exemplaren gaat echter door tot € 20.000. Een cabrio is zoals steeds wat prijziger dan een gesloten exemplaar. Diesels werden in de loop van de carrière van de CLK wel geïntroduceerd, maar ze zijn relatief zeldzaam. Zowat 80% van de auto’s op de tweedehandsmarkt heeft een benzine onder de kap.