Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Land-Rover Range Rover Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Range Rover


  • De eerste luxe-terreinwagen ter wereld
  • Bijzonder capabel op terrein I- deaal om mee te slepen
  • Geen al te beste reputatie
  • Eerste generatie is echte klassieker

Voor 1970 had Land Rover welgeteld één model: de Series die je moet bekijken als de voorloper van de Defender. Maar het bedrijf broedde op een wagenklasse die niemand voorheen had uitgevonden. Een capabele terreinwagen die ook nog eens luxueus moest zijn. Ja, enkele Amerikanen hadden modellen (vooral Jeep) die met wat goede wil in dezelfde categorie te plaatsen waren, maar die misten verfijning. De Range Rover, die had het allemaal, en het eerste model was dan ook meteen een succes. Nochtans mikte die eerder op comfort en gebruiksgemak en is de echte doorsteek naar snufjes en functionaliteiten slechts later gekomen.

Inmiddels zijn er vier generaties van de Range Rover verschenen. De eerste hield het daarbij abnormaal lang vol. Die werd wel enkele keren gemoderniseerd, maar onderging geen grote wijzigingen aan de structuur of de geperste koetswerk panelen van 1970 tot en met 1996. Zo maar eventjes 26 jaar!

De tweede generatie van de Range Rover kwam er in 1994 en zou het een veel redelijker termijn van 8 jaar volhouden. Het verschil met de eerste generatie was enorm, maar de auto behield wel enkele van de eigenschappen die door de klanten van het eerste uur zo werden geapprecieerd. Als het op de vormgeving aankomt, dan gaat dat in niet geringe mate om z’n vermogen om tegelijk statig en voornaam te zijn, maar niemand ooit tegen de borst te stoten. BMW moeide zich met de bouw van deze generatie en leverde onder meer een 2,5l dieselmotor.

Bij de derde generatie, die van 2002 tot 2012 in de catalogus zou staan, vinden we dan weer dieselmotoren van PSA-origine, tot een 3,6l V8 toe. Tijdens de levensduur van dit model deed Range Rover een flinke inspanning op vlak van rijeigenschappen. Met alleen maar comfort moest je nu niet langer tevreden zijn. De mastodont kon nu, dankzij almaar krachtiger motoren, ook altijd maar sneller uit de startblokken schieten. Een 5,0l V8 met compressor was het summum.

Sinds 2012 is de vierde generatie van het model te koop. En daarover valt nogal wat te zeggen. Hij is groter maar lichter dan z’n voorganger. Dat laatste is te danken aan het gebruik van aluminium. En je kan er nu ook een iets verlengde versie van krijgen. Dat deed Range Rover ook al eens in de seventies, maar toen werd het weer afgevoerd wegens onvoldoende succesvol. En er is voor het eerst een hybride. Die heeft een interessantere CO2-uitstoot, maar z’n kostprijs is ook een pak hoger dan die van de eveneens betrekkelijk zuinige diesels. Naast een eerder bescheiden 3,0l V6, inmiddels ook met een 4,4l V8 diesel. Z’n vormgeving wijzigde ook, ook al blijft het concept herkenbaar. Ditmaal voegden de Britten wel wat meer ‘bling’ toe. Het zijn de tijden.

Alternatieven voor de Range Rover

Als je een Range Rover uitsluitend gebruik voor de openbare weg, dan zijn er alternatieven in de vorm van een Porsche Cayenne of Audi Q7 die je kan overwegen. Of een Mercedes GL. Maar als het op de mix van terreineigenschappen, sleepvermogen en klasse aankomt, dan kan wellicht alleen de Mercedes (en dan nog met het optionele off-road-pakket) aanklampen.

Een occasie Range Rover kopen

Omdat de Range Rover al behoorlijk lang in de catalogus staat, vind je ze in alle prijsklassen. Van € 5.000 tot tien keer zo veel. De auto’s hebben geen al te beste reputatie op vlak van betrouwbaarheid en herstellingen kunnen duur zijn, dus controleer zeker alle functies en de staat van onderhoud. Niettemin valt op dat behoorlijk wat wagens toch aan een hoge kilometerstand geraakt zijn en schijnbaar nog steeds dienst doen.